logo-image

Den klassiska, röda målarfärgen

Att måla en stuga rött med vita knutar har varit en tradition länge i Sverige. Rödfärg, som de ofta kallas i folkmun, heter egentligen slamfärg och består utav fyra saker – mjöl, vatten, järnvitriol och färgpigment. Från början var pigmentet en restprodukt från Falu koppargruva, varifrån man fick det billigt och en bidragande anledning till att färgen blev så pass populär. Det är också det som har gett upphov till namnet Falu Rödfärg. Även om färgtraditionen må ha kommit från Falun, syns idag röda hus överallt i landet – från Skåne, till Stockholm till landets allra nordligaste delar.

Är slamfärg

Den klassiska rödfärgen är en slamfärg, som bäst passar att måla med på ohyvlat virke. En annan förutsättning för att färgen ska fästa bra är att huset tidigare inte målats med plastfärger. Dessa typer av ohyvlade fasader är vanligast att se på landsbygden, även om sådana hus finns i storstäder som Stockholm och Göteborg också. När det gäller Stockholm är det kanske främst i skärgården som dessa hus finns. Om du ska måla om ditt hus kan du samråda med din målerifirma om användandet av den här färgen.

Kom dock ihåg att hela panelen måste bytas om den tidigare är målad med plast- eller alkydoljefärg. Är du osäker är det, som tidigare nämnt, bäst att tala med den målerifirma i Stockholm du anlitar för jobbet.

Behöver förnyas regelbundet

Rödfärg behöver förnyas ungefär vart åttonde till vart tionde år, beroende på var i landet man bor. Bor man på Västkusten, där regn och vind förekommer i relativt hög grad, kräver huset tätare ommålningar än om man till exempel bor i Stockholm. Bor man just på Västkusten, med mycket slagregn, kanske det är bättre att välja linoljefärg som har mycket god livslängd. Det här kan såklart vara ett alternativ om man bor i Stockholm också, och vill minska underhållsarbeten så långt det är möjligt. Tala med din målerifirma för att få färgalternativen ordentligt presenterade för dig.

Gör din egen rödfärg

Det går att komma mycket billigt undan om man målar huset själv och undviker att anlita en målerifirma. Att göra egen rödfärg är inte alltför svårt och går dessutom ganska snabbt.

Det här behöver du

  • 50 liter vatten
  • 2 kilo järnvitriol
  • 2,5 – 3 kg finmalet mjöl
  • 8 kg rödfärgspigment

Så gör du

Börja med att koka upp vattnet. Tillsätt därefter järnvitriolen och låt smälta i ungefär en kvart under omrörning. Sedan rör du upp mjölet i lite vatten och tillsätter, fortfarande under omrörning. Nu låter du blandningen sjuda i ungefär trettio minuter till dess att mjölet har svällt. Tillsätt sedan pigmentet under omrörning och låt sjuda i 30 – 60 minuter.

3 Nov 2017