logo-image

Dekorera med plattor

Klinker och kakel är utmärkta val både från ett praktiskt och estetiskt perspektiv. Till skillnad från andra material torkas plattor enkelt av, och variationen i färg och form är oändlig.

Klinker och kakel är komponenter i inredningen som verkligen kan lyfta ett hem. Plattor av kakel och klinker passar utmärkt i våtutrymmen, men även i kök och hall, eftersom materialet är lätt att rengöra och motståndskraftigt mot slitage. Med kakel- och klinkerplattor har du dessutom oändliga valmöjligheter vad gäller stil och utformning. Kakel och klinker finns i alla färger du kan tänka dig, och genom varierande strukturer ger plattorna olika intryck vad gäller glans/matthet osv. Vissa plattor är utformade för att skapa ett mönster, vilket är särskilt snyggt på till exempel hallgolv. Du som vill sticka ut från mängden och bryta av från de raka linjerna kan välja kakel eller klinker i andra geometriska former än fyrkanter.

Att tänka på

För dig som vill lägga ett golv av klinker är det viktigt att undersöka underlaget. Resultatet tenderar att bli bäst när klinkerplattor läggs ovanpå betong, eftersom grunden bör vara så jämn och stabil som möjligt. Men du som tänkt lägga klinker ovanpå trä eller en plastmatta behöver inte misströsta, eftersom detta ofta är genomförbart. Undersök bara att golvet inte sviktar, för det fungerar inte. Om golvet klarar svikt-testet blir nästa steg för dig som ska lägga plattor på trägolv att täcka det med spånskiva eller gips, eftersom klinker aldrig läggs direkt på träunderlag. Se även till att välja ut en lämplig fästmassa innan du börjar.

25 Mar 2021