logo-image

Dags att fräscha upp byggnaden med en trapphusmålning?

Funderar du på om det är dags för en trapphusmålning? Vad ska man tänka på när man står inför en trapphusmålning? Här hittar du lite tips inför trapphusmålningar.

Trapphuset är det första som boende och besökare ser i en fastighet. Därför är det viktigt att se till att trapphuset ser fräscht ut. Det gäller att hålla det städat och välunderhållet, givetvis ska såklart även brandregler skötas. Det spelar dock inte så stor roll om det är välstädat om färgen är sliten och det är märken längst väggarna. Trapphusmålning är inte det enklaste och det finns lite att tänka på. Idag finns det en hel del företag som specialiserat sig på trapphusmålning vilket gör det smidigt. För en bostadsförening kan också trapphuset och dess skick påverka priserna på bostadsrätterna vilket man vill undvika.

Vad ska man tänka på vid trapphusmålning?

För en bostadsförening kan det vara bra att planera sin trapphusmålning i god tid. Det gör det möjligt att göra en bra upphandling där fler företag kan komma in med offerter. När offerterna kommer in så är det inte alltid den billigaste som är den bästa. Kontrollera därför detaljerna i offerten och ta gärna referenser från tidigare uppdragsgivare. Måla trapphus kräver erfarenhet och kompetens då det kan vara olika material som behöver målas. Man bör även ta hänsyn till husets ålder. Det är inte helt lätt heller med färgsättning. Dessutom kan det finnas speciella regler beroende på hustyp och då är det extra bra att se till att ha en kompetent och erfaren firma. Fundera också på om ni kanske vill ha dekorationsmålning. Det kräver lite finess, men kan lyfta den tråkigaste trappuppgången och dessutom ge en lite lyxigare känsla.

Det ska vara lätt att underhålla

När man väljer färg så kan det vara extra bra att höra hur man underhåller färgen på bästa sätt. Olika färger har olika egenskaper. Det är därför bra att satsa på en färg som går att torka av då det gärna kan bli lite kantstött när det bärs större möbler. Svarta ränder kan då torkas bort istället för att behöva måla om igen. Innan det är dags kan det också vara bra att göra en inventering av huset såsom kontrollera husets beståndsdelar. Det är också bra att kartlägga typ av arkitektur, byggår och tidigare färgval. Detta hjälper såklart en målerifirma till med om du väljer att anlita ett proffs. Du kan också göra en lista själv så blir det lättare inför en upphandling.

30 Jan 2020