logo-image

Dags att byta fönster?

Ett hus har många områden som direkt kan komma att påverka hur mycket man betalar i ren uppvärmning och energi. Naturligtvis så är det primära om man betalar för mycket att se över vilken typ av energikälla man har till sitt hus. Har du exempelvis ett hus i Umeå där fjärrvärme är inkopplat men där du byter till exempelvis bergvärme så kan du sänka din årliga energikostnad med så mycket som 80%.

Där har vi den första lösningen, men vi kan ponera att du redan har bergvärme inkopplat i ditt hus i Umeå och att du trots det anser dig betala för mycket pengar; vad kan vara steg nummer två för dig? Ja, här finns det två stycken områden där du ska vara extra uppmärksam då ett läckage vid dessa ofta ligger bakom en hög energikostnad. Du ska kolla upp ditt tak – genom en takläggare – och du ska se efter vilken status dina fönster har på huset i Umeå.

Troligt är att det är dina fönster som inte är tillräckligt täta, som släpper in kall luft utifrån och som låter varm luft få fri lejd ut. En, naturligtvis, omöjlig ekvation där du hela tiden eldar för kråkorna och eldar upp dina pengar. Det är således dags att byta dina fönster och det här kommer att kosta dig pengar – men det är inte fullt så dyrt som många verkar tro och ta för givet. Allt handlar om vilket typ av fönster i Umeå du väljer och det är inte alls hugget i sten att du måste välja exempelvis fönster med träkarmar.

Så undviker du för dyra fönster

Nej, vill du komma billigare undan så väljer du plast- eller aluminiumkarmar till dina nya fönster och här ska vi direkt ta och svara på den givna frågan: Ja, plastfönster klarar kyla lika bra som träfönster och de har lika lång livslängd. Det du får göra visst avkall på är estetiken och detta för att plastfönster är relativt svåra att anpassa estetiskt mot ett hus av trä.

Det finns även andra indikatorer som kan spela en stor roll och som tvärtom  kan göra ditt fönsterbyte i Umeå dyrare om vi snabbt radar upp dessa så ser de ut enligt följande:

  • Bättre isolering – du väljer fönster med extra isolering, tjockare glas etc.
  • Ovanliga mått – du kanske behöver något fönster som inte följer standardmått; detta kostar naturligtvis mer pengar.
  • Färg. Samma sak gäller här; ska du ha en ovanlig färg så får du vara beredd att öppna plånboken.
  • Fel företag. Väljer du fel företag för montering av dina fönster så kommer det att kosta mer pengar. Jämför innan!
29 Nov 2016