logo-image

Byggfuskare orsakar ofta stora skador i badrum

Kunskap och noggrannhet är A och O när du ska renovera ditt badrum. Om det är någon del av hemmet som du bör anlita professionell hjälp för så är det just våtutrymmena som bör prioriteras. Minsta slarv kan på lång sikt leda till stora skador med lika stora kostnader för dig som bor i lägenheten eller huset.

Det är få amatörer som själv klarar av att fixa alla moment i en hel badrumsrenovering. Här gör du klokt i att anlita byggproffs som kan vad som krävs för att renovera badrum. Men när du anlitar en byggfirma för våtrumsjobb kolla referenser och ta gärna kontakt med firman innan så du har lite koll. En enkel googling kan ibland räcka för att hitta eventuella varningssignaler. De flesta byggfirmor jobbar naturligtvis seriöst och gör ett mycket bra hantverk. Men tyvärr gäller det inte riktigt alla. Det finns byggföretag som inte arbetar seriöst och får du in en av dem i ditt badrum så kan det stå dig dyrt.

Betala aldrig svart för badrummet

En varningssignal om att något är konstigt är om du märker att en firma har mycket eller extremt mycket billigare priser än andra vad andra jämförbara firmor har. Det händer att kunder får förslaget att betala mindre genom att betala svart. Det ska du aldrig göra! Tänk på att du då är med och bidrar till fusk. Dagens system med ROT-avdrag ger redan bra förmåner för dig som vill renovera badrum så betala vitt och kolla vilka garantier som gäller istället.

Att kolla upp vilka garantier som gäller är mycket viktigt i fall du får en skada i badrummet. Det kan naturligtvis handla om tydliga fel att kakel släpper eller att ett rör börjar läcka. Då är det lätt att reklamera på en gång. Men det är ofta de mindre felen som är svåra att upptäcka och som på lång sikt kan bli ett dyrt fusk. En något felmonterad toalettstol kan stå och småläcka vatten som går ner i golvet. Droppe för droppe byggs en fuktskada upp.

Dina rättigheter som konsument

Om du skulle vara missnöjd med ett arbete som en byggfirma gjort eller om du misstänker fusk vid bygget så finns det hjälp att få. Till att börja med kan du vända dig till en konsumentvägledare eller till Konsumentverket - den myndighet som bevakar din rätt som konsument.

Om det visar sig att en byggfirma fuskat vid renoveringen av ditt badrum kan du få hjälp av Konsumentverket med allt ifrån avdrag på priset till att häva köpet eller till och med ett skadestånd om skadan skulle visar sig kosta dig mycket pengar och det är byggfirmans fusk som orsakat skadan.

Ibland är fusket från byggfirman i  mindre skala och då kan det kanske räcka med att begära en omleverans eller så kan du rådgöra med Konsumentverket om du kan hålla inne med betalningen tills fusket är åtgärdat. Det är viktigt att förstå dina rättigheter som konsument.

6 Feb 2017