logo-image

Bygga fritidshus- en dröm som blir sann!

Att bygga ett fritidshus är för många att bygga sin dröm. Det är inte ”bara” en stuga. Därför är det viktigt att du tar dig tid att tänka igenom dina val. Här får du tipsen du behöver!

Att bygga ett fritidshus är att skapa ett ställe för avkoppling och umgänge. För den som inte har råd med ett hus, vill bo kvar i lägenheten under de kallare månaderna eller bara vill kunna kombinera storstadens puls och utbud med en lugn, enkel livsstil exempelvis på landet, så är ett fritidshus en fantastisk möjlighet.

Vad behöver du veta för att för att förverkliga din dröm.

Det är viktigt att du initialt tar reda på vilka lagar och regler som gäller, vilka alla kostnaderna är i samband med bygget. I stort gäller samma lagar och regler som vid husbygge. Två undantag finns: tillgänglighet och energikrav- således behöver ej fritidshuset vara handikappanpassat eller har något krav på energiprestanda. Eftersom inget energikrav finns blir inte heller kraven på ventilationen så stora. Om fritidshuset ska användas även under kallare månader kan dålig ventilation ge fukt och mögel. Betänk fritidshusets läge, natur- strand eller skog, nära hemmet eller långt borta. När det är gjort kan du köpa tomt. Bygglov behövs för bygge av fritidshus- förutom om det gäller en ”Friggebod” (15 kvm) eller ”Attefallshus” (25 kvm) – här krävs dock att det finns en permanentbostad i nära anslutning på tomten för att bygget ska godkännas som ”Friggebod” eller ”Attefallshus”. Kostnaden för bygglov varierar beroende på storleken på bygget och på vilken kommun det gäller. Är rinnande vatten, avlopp, vattentoalett och elektricitet önskvärt? Billigare alternativ är exempelvis en regnvattenuppsamlare för vattning, tvätt och disk. Vatten att dricka kan du ta med själv. En mulltoa är också ett billigare alternativ än att behöva gräva avlopp. Att dra in elektricitet i fritidshuset kan bli dyrt, billigare alternativ kan vara solceller och gasolkamin/spis/element.

Hur mycket vill du göra själv?

Vill du bygga själv eller bara kliva in i ett färdigt fritidshus? Även om ett lösvirkeshus är det billigaste alternativet så tillkommer en alternativkostnad för den tid du lägger ned på bygget. För el och vissa andra utrymmen som våtutrymmen så behövs en fackman för att försäkringar ska gälla. Ett modulhus är en medelväg mellan att bygga hus från grunden och att köpa ett färdigt fritidshus. Ett nyckelfärdigt hus är snabbast och kanske smidigast, men kostar också mer. Ditt val ska endast utgå från dina preferenser och din budget.

20 Feb 2020