logo-image

Bygg ett eget hus

Många följer sin dröm och bygger sitt eget boende från grunden. Men jag är ju ingen hantverkare tänker du.. Var lugn, det enda man behöver göra är att välja hur huset ska se ut så sköter hustillverkaren resten. Självklart behöver man ha en tomt att bygga huset på, men det finns gott om tomter att köpa eller så river man det gamla huset och ställer det på samma ställe.

Hur går det till?

Det är en del att ta ställning till och ordna inför husbygget. Det är troligen den största investeringen man gör i livet så var noggrann och stressa inte fram besluten och vara noga med alla förberedelser. 

Här följer några punkter att ta ställning till.

  • Projektets budget och lånelöfte.
  • Tomtval - var ska huset stå?
  • Vilket sorts hus möter familjens behov bäst?
  • Husval - hur många plan, hustyp, material med mera.
  • Produktionskostnadskalkyl.
  • Planlösning.
  • Entreprenadform - behöver man hjälp med allt eller kan man sköta något själv?
  • Förberedelserna; undersök köpeavtal, bygglov, nybyggnadskarta, byggstart, bygganmälan och försäkringar med mera.

Stort antal husformer

Många husbyggare är stor kunskap och lång erfarenhet av produktion av prefabricerade trähus. I dessa fall byggs och levereras kvalitativa lösvirkeshus helt enligt kundens önskemål och krav. Valmöjligheterna är oändliga när det handlar om olika varianter av nybyggda hus.

Finns behovet av en smidig och mindre enplansvilla med stor tillgänglighet och med en tomt som inte skuggas av huset på grunda sin storlek. I dessa kan man välja till en enkel carport ller garage för hushållets bilar och trädgårdens alla verktyg och maskiner.

Varierande storlekar att välja på

Kanske faller valet på ett flerplanshus på grunda av familjens storlek. I dessa fall finns så kallade 1 ½ plan, där man smart och yteffektivt får ett halvt plan extra på en övervåning med sluttande tak. Man får helt enkelt en mysig och trevlig vindsvåning.  

Det finns en variant till på samma tema, nämligen 1 ¾ planshuset. I dessa hus höjs väggarna på övervåningen, vilket gör att samma golvyta som på nedervåningen. 

Självfallet är ett tvåplanshus fortfarande vanligt. Här får man ett stort och vackert hus med mycket yta för den stora familjen med full takhöjd på båda planen. I dessa hus är det möjligt att ha fönster i alla väderstreck med härligt ljusinsläpp. Kanske vill man ha en trevlig balkong på övervåningen?

Dags att ta steget

När alla förberedelser är klara är det dags att ta nästa steg innan drömmen blir verklighet. Ta kontakt med en erfaren och kunnig firma som bygger kvalitetshus från grunden för att bygga ditt unika och personliga hus. 

22 Feb 2019