logo-image

Bygg din egen bar till hemmet

Vitrinskåpet fullt av flaskor, drinkglasen i andra änden av köket och mixattiraljerna står inklämda längst bak i ett köksskåp. Varje gång det är dags för filmkväll eller en trevlig grillafton med vännerna blir det en massa spring fram och tillbaka och halva köksinredningen måste röjas ut för att du ska kunna mixa till en enkelt Bloody Mary. Så kan vi inte ha det! Det låter som att det är dags att bygga en egen bar till hemmet.

Egen bar?! säger du, och tänker kanske på 70-talets murriga gillestugor med brun träpanel och mörkgrön heltäckningsmatta… Nej, här menar vi något riktigt snyggt och stilrent som gör det enkelt att hålla reda på ingredienser, mixutrustning och passande glas för alla slags drycker.

Här kommer lite tips för att hjälpa dig bygga en snygg och praktisk bar som blir en fin highlight i hemmet och kommer att bjuda på många trevliga kvällar i vänners lag.

Planera bygget ordentligt

Som med alla andra byggprojekt är det viktigt att du planerar ordentligt innan du sätter i gång. Steg ett är förstås att tänka ut var det skulle passa att ställa baren. Om du bor i lägenhet kan det passa bra i vardagsrummet eller i anslutning till köket då det är där man vanligen brukar uppehålla sig vid en fest.

Om du bor i villa och har ett extra rum till övers kan du skapa ett eget rum för baren eller förlägga baren i anslutning till terrass eller uteplats så att det blir lätt att leverera drinkar under sommarens grillkvällar.

Fundera över hur mycket plats du behöver. Om du för det mesta håller dig till ett mindre antal drycker räcker det med en mindre bardisk med glasförvaring och ett skåp för flaskor och mixutrustning. Om du är en riktig drinkentusiast kan det behövas platsbyggda hyllor för förvaring av drycker och andra ingredienser och en kul detalj kan vara en menytavla med förslag på vad dina gäster kan beställa.

bar hemma

Smarta lösningar som gör bartenderjobbet roligare

Har du möjlighet att installera en diskho och rinnande vatten så rekommenderas det absolut. Så slipper du springa och tvätta händerna i köket och badrummet så snart du har pressat en citron. Bra sophantering är också ett hett tips för att göra jobbet enklare i baren.

Tänk på hur ditt arbetsflöde ser ut och planera förvaringen utifrån det. Se till att saker som du använder ofta ständigt finns inom räckhåll.

En fast installerad mixer och en iskross är oumbärliga hjälpmedel. Likaså ett kylskåp så att du kan förvara de drycker som behöver kylas. Är du vinentusiast rekommenderas förstås en vinkyl.

Dags att skrida till verket

När du väl har sammanfattat vad du behöver till din bar är det dags att fundera över designen. Kanske vill du ha en modern bar i frostat glas med inbyggd belysning eller så faller valet på en fräck tiki-bar med bambufront och palmblad. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Se bara till att din bar passar in med resten av inredningen eller åtminstone blir till en snygg highlight som du kommer att gilla även om några år.

Gör en detaljerad ritning och skriv en inköpslista där varenda liten skruv kommer med. Så går jobbet smidigt när du väl har allt på plats. Därefter är det dags att åka till byggmarknaden för att handla. Om du inte är någon mästersnickare kan det vara bättre att anlita ett proffs för att bygga din bar. Då kan du vara säker på att baren blir snygg och att den håller ihop under lång tid framöver.

Oavsett om du bygger själv eller om du anlitar en snickare så önskar vi dig lycka till med baren och hoppas att du får många trevliga kvällar framöver i goda vänners lag!

8 Aug 2017