logo-image

Bränder i radhus kan stoppas med rätt isolering

Brandskyddsföreningen för statistik över antalet bränder med dödsfall som följd. Ser man till de senaste 20 åren ser vi en peak 2003, med 142 bränder och 162 döda på grund av bränder. Förra året har antalet bränder gått ner till 109 bränder och antalet döda till 113. Även om antalet dödsfall har gått ner, är det 113 dödsfall för många. I vårt moderna samhälle ska det inte behövas. Vi ska inte behöva riskera livet för att det inte finns brandskydd nog som kan förhindra bränder. Ännu mer kan göras på detta område. Här går vi igenom vad var och en kan göra för att förhindra bränderna.

Brandtätning

Man kan måla med brandsäkra målarfärger och då finns det medel i målarfärgen som gör att bränderna inte fäster på materialet. Branden får svårt att hitta något som matar elden. En eld är levande och behöver vissa villkor för att leva vidare och matas med material som gör att branden kan växa och sprida sig. Syre är nödvändigt för elden, samt material som den kan förbruka. Ger man den inte material som den kan förbruka, dör den. 

Brandisolering

En eld behöver syre för att växa och fortsätta "leva". Ser man till att strypa syretillförseln, kan inte elden fortsätta växa. Har man bara rätt kunskap om vad som ger elden mer syre, kan man förebygga en elds spridande. Kan man bara isolera elden, ser man till att den inte växer. Med särskilda brandsäkra material kan man se till att isolera elden. Dörrar, luckor och särskilda isoleringsmaterial kan isolera en eld och hindra den från att växa.

Brandskydd

Ett hus eller lägenhet kan byggas med brandskyddande material. Det är då material som har en kemisk formula som gör att en eld inte kan fästa i materialet. Ser man till att till exempel täta ventiler, täta fönster, golv och resten av huset med de särskilda materialen kan man se till att en eld inte kan växa inuti det huset. 

Anlita experter inom brandtätning, brandskydd och brandisolering

När man väl bygger nytt eller renoverar kan man anlita experter som har kunskapen om brandskydd, hur man isolerar elden från att sprida sig och hur man kan täta ett hus på sätt som dödar elden från att fortsätta växa. De finns i Stockholm och åtar sig alla slags uppdrag när det kommer till att bygga nytt och renovera brandsäkert. Läs mer om detta företag som arbetar med brandtätning i Stockholm.

13 Sep 2018