logo-image

Bäst överlåta takbygge till proffsen

Många saker kan man kanske göra själv hemma, som att måla eller tapetsera. Det finns dock vissa saker som vi absolut bestämt avråder villaägare från att göra på egen hand. Vissa saker ska man inte göra, som kan skada dig själv, eller någon som bor i huset eller som kan åsamka skada på själva bostaden. 

Elektricitet 

Inget som har med elektricitet ska man göra på egen hand. Allt sådant bör man överlåta till utbildade elektriker. Elektricitet är en väldig kraft som man inte ska arbeta med om man inte är en utbildad elektriker. Man bör alltid ha respekt för elektricitet och för elledningar och kraftverk och allt som har med den energin att göra. En bra regel för vad man som lekman kan göra och inte göra är att tänka på att det som ska dras innanför väggarna, och det som sitter på väggarna bör man inte befatta sig med. Handlar det om ledningar som är fri från väggarna kan man arbeta med själv. Här tänker vi till exempel på sladdar som går från väggen till andra elektriska apparater eller andra saker som kräver elektricitet.

VVS-arbeten

Allt som har med VVS (vatten, ventiler och sanitet) att göra, ska man inte göra på egen hand. Alla sådana rör och ventiler bör alltid tas om hand av en utbildad VVS-montör som har behörighet att arbeta med alla slags rör. Det finns sajter, där man instruerar hur man kan dra rör själv och montera handfat, badkar och annan badrumsinredning, men det avråder vi från att göra, då det är lätt hänt att man gör misstag. Skulle man få en skada på det badrummet, och man ansöker om ersättning från sitt försäkringsbolag, och det framkommer att man har gjort det arbetet själv, kan de neka dig ersättning.

Takomläggning

Allt som har med tak, takstolar, tätskikt och yttertaket att göra, bör man alltid överlåta till hantverkare som kan lägga om tak eller som kan renovera tak. Det är nämligen inte helt riskfritt att arbeta på ett tak, och som lekman känner man inte till alla risker som kan förknippas med det arbetet. Som hantverkare arbetar man med säkerhet och är utbildad så att man på rätt sätt kan arbeta och vistas på taket. Alla som rör sig på tak bör bära hjälm och säkerhetssele med en säkerhetslina som är fäst på en stadig punkt på taket för att man ska kunna röra sig fritt på taket. Läs mer om takläggare i Norrköping här.

husbygge

14 May 2019