logo-image

Badrumsrenovering – kakla vägg

När det gäller badrumsrenovering finns det en del saker du kan göra själv, och en del saker du bör överlämna till någon av Stockholms alla duktiga hantverkare. Det finns många firmor som specialiserar sig på badrumsrenovering i Stockholm och när det gäller våtrum och elinstallationer ska man alltid vända sig till fackmän. Men om du har en vägg som är ordentligt fuktspärrad och vill sätta upp nytt kakel är det definitivt något du kan klara av, med de rätta verktygen och en klar bild av hur du ska gå till väga.

Ett vackert kakel kan verkligen förhöja utseendet på din vägg. En vacker färg, eller varför inte utnyttja den kvadratiska formen till att bygga mönster i olika färger eller svart och vitt. Här finns verkligen chansen att ge utlopp för sina designerdrömmar på ett ganska enkelt men samtidigt stiligt sätt.

Vad du behöver

Förutom rätt mängd kakel till din vägg behöver du även en kakelskärare eller kakelsåg för att skära till kakelplattorna uppe vid taket och intill väggarna. Du behöver också ett vattenpass, fogkryss, en tandspackel, en fogplatta samt en fogsvamp.

För att fästa kakelplattorna behöver du fästmassa, även kallat fix. Du behöver också fogmassa att sätta mellan kakelplattorna när du kaklat, och silikon för att göra fogar i kanterna. Dessa verktyg och material hittar du lätt på närmaste byggvaruhus.

Mät upp

Börja med att beräkna hur kakelplattorna ska sitta. Du jobbar alltid nerifrån men det är lite olika om du ska börja från ett hörna eller från mitten. Lägg ut kakelplattor längs med den nedersta raden, börja från hörnet. Om du märker när du kommer till den sista plattan att den skulle bli alltför smal, kan det vara bättre att börja från någonstans på mitten så att kantplattorna blir ungefär lika smala. Det kommer att ge ett mer symmetriskt intryck. Skär sedan till de plattor osm kommer att hamna intill väggarna.

Sätt upp plattor

När du vet hur plattorna ska sitta blandar du fästmassan och börjar med att stryka på ett lagom stort område där du ska börja. Använd tandspackeln, först den släta sidan och sedan den tandade för att få struktur. När du har ett lagom område så du hinner sätta upp plattor inom 10 minuter börjar du sätta fast plattorna. Sätt kakelplattan en liten bit från där du vill ha den och dra den på plats så att den får ordentligt med fästmassa bakom sig. Fortsätt sedan horisontellt och bygg på rad på rad allt eftersom. När du börjar på en nya rad använder du fogkryssen för att se till att plattorna hamnar jämnt. Kolla även med ett vattenpass då och då.

På med fogmassa

När alla plattor är på plats och fästmassan har torkat är det dags för fogmassan. Du stryker fogmassan med hjälp av fogplattan över kaklet så att det hittar ner i alla skarvar mellan plattorna. Efter en halvtimme är det dags att tvätta av överflödig fog, detta gör du med en fogsvamp. När du fått bort överflödig fogmassa, återstår bara att täta med silikon mot anslutande ytor och sen är det klart!

Läs mer om badrumsrenovering här.

14 Nov 2017