logo-image

Är du intresserad av att bygga hus i Stockholm?

Många ger upp sina planer på att bygga hus då man inser vilket projekt det handlar om. Det handlar om mer än att bara ta fram en hammare och en verktygslåda - i många fall så är det de byråkratiska kvarnarnas malande som tar det mesta av tiden och energin. 

Att bygga hus omfattar många regler - bygglov, bygganmälan, anslutning till vatten och avlopp, - det handlar om frågor som rör lån, försäkringar, man måste etablera kontakter med leverantörer och entreprenörer, man måste anlita kontrollansvarig, man måste delta vid möten och man måste på många sätt vara fullt dedikerad uppgiften. 

Ett heltidsjobb som ska skötas vid sidan av det ordinarie heltidsjobbet man har och där familjen ofta blir lidande.

Det är ingen enkel resa att bygga hus i Stockholm - men det är på alla sätt och vis värt det i slutändan. Förutsatt att man gjort rätt val längs vägen. Vi tänkte här titta lite närmare på hur man ska tänka om man ska bygga hus med lösvirke och där man saknar både tid och handlag för att bygga själv. Här blir vikten av rätt partner vid sin sida enormt stor. Fortsätt läsa här om att bygga hus i Stockholm.

Hitta rätt entreprenör i Stockholm

I ett sådant läge så kan det dels vara bra att se över om ett modulhus kanske inte är en bättre lösning. Dagens modulhus kommer i extremt många utföranden och modeller. Dessutom så har leverantörerna blivit mer flexibla och tillmötesgående gällande dina egna önskemål. Modulhus kan vara en god idé att spinna vidare på. 

Du vill dock definitivt ha ett unikt hus, byggt av lösvirke och som du kontaktat en arkitekt för att rita (ingen dum idé och faktiskt inte så dyrt som många tror; du kan exempelvis be denna arkitekt att designa ett så kostnadseffektivt hus som möjligt) huset i fråga. Nästa steg blir att hitta en entreprenör för byggnationen av ditt hus i Stockholm. 

Vårt råd är att du hittar ett företag som erbjuder totalentreprenad. Den formen har nämligen väldigt många fördelar och vi kan ge några av dessa här nedan: 

  • Du har en kontaktperson. Det ger en trygghet att det finns ett företag som sköter allting och där du som kund hela tiden kan ha kontakt med en och samma person. Det kommer att uppkomma frågor - ni två kommer att stöta och blöta lösningar och olika alternativ - och denne kontaktperson kommer att vara ett stort stöd och trygghet genom hela resan.
  • Bättre kontroll. Skulle du anlita flera olika företag - en elektriker, en takläggare, en rörmokare och så vidare - så skulle du kunna sänka kostnaderna ganska rejält. Men, du kommer också att få sitta i timmar och ringa, jämföra offerter och jaga folk. Vad händer om ett företag inte dyker upp? Vad händer om något blir fel? Totalentreprenad innebär att risken för misstag minimeras och att arbetet med att bygga hus i Stockholm blir smidigare då färre potentiella bromsklossar dyker upp.
  • Du kan fokusera på ditt. Att våga släppa kontrollen är en viktig del i att bygga hus. Du måste lita på att de yrkesmän du anlitat sköter sina jobb. Anlitar du rätt entreprenör i Stockholm så kan du slappna av och känna att allting sker enligt konstens alla regler.
  • Kontrollansvarig. En viktig länk mellan dig och din entreprenör blir din KA. En kontrollansvarig måste anlitas och denne får inte ha någon relation med vare sig dig eller den entreprenör du anlitat. Denne person genomför kontroller och ser till att den kontrollplan han upprättat åtföljs. han deltar även vid alla möten och tekniska samråd. Du kommer att ha din KA som en extra säkerhet; det är definitivt ingen minuspost i budgeten - det är en absolut nödvändighet för att ditt hus ska bli så bra som möjligt.
20 Feb 2018