logo-image

Anlita skickliga byggare till drömprojektet

Är det dags för en ny altan? Kanske en veranda med snickarglädje? Eller ett helt garage? Olika byggprojekt kräver olika slags expertkunskaper och inte sällan många olika hantverkare.

Både små och stora byggprojekt kräver rätt hantverkare för ett lyckat resultat. För att bygga ett garage så behövs både snickare, betongarbetare och elektriker medan en köksrenovering dessutom kräver VVS-tekniker och kanske även en kakelsättare. Det kan vara svårt att själv ha koll på vad som krävs för de olika momenten. Vissa saker i ett byggprojekt - till exempel vid arbete i badrum och tvättstuga - styrs även av regler och lagar och kräver då certifierade hantverkare. Därför kan det vara bra att låta byggföretaget som man anlitar vara med redan i det tidiga planeringsstadiet. De vet vilka hantverkare som behövs för de olika momenten och kan även komma med smarta lösningar och förslag.

Totalentreprenad är nästan alltid billigast

Eftersom en renovering eller ett nybygge innehåller så många olika moment som dessutom kräver olika slags hantverkare är det nästan alltid bäst att anlita en firma som erbjuder totalentreprenad. Detta är dels mer ekonomiskt men man spar även en massa tid och undviker att bygget blir försenat. Vid totalentreprenad så ansvarar byggföretagets projektledare över att arbetet hela tiden flyter på och kallar in de hantverkare som behövs till de olika arbetsuppgifterna i bygget. Fundera lite över ert byggprojekt innan ni kontaktar ett par olika byggfirmor för anbudsförfrågningar. Vad vill ni ska finnas i badrummet om det är en sådan renovering ni ska göra? Dusch, badkar, tvättställ och toalett? Kanske även en tvättmaskin eller förvaring för handdukar och annat? Ska ni renovera köket kanske ni även vill passa på att konstruera ett platsbyggt skafferi som man kan gå in i?

Ställ frågor om offerterna

Se till att allt det som ni vill ha gjort finns med på anbudsförfrågan till de olika byggfirmorna så att deras offerter sedan innehåller samma saker och går att jämföra. Fråga även om de har gjort liknande byggprojekt tidigare och be om referenser. Ett väldigt lågt pris kan vara en indikation på att företaget inte är seriöst eller inte betalar sina anställda en rättvis lön. Kanske använder de sig av billigt byggmaterial som inte är särskilt högkvalitativt? Var inte rädd för att ställa frågor kring priset; det gäller både de med lågt pris och högt pris. På så vis blir det lättare att välja vem ni vill anlita. 

5 Aug 2020