logo-image

Alla behöver ett klimatsmart värmesystem

Det är mycket att tänka på då vi alla måste börja leva mer klimatsmart för miljön och vår planet. Mat, kläder, transporter, arbete och boende måste ändras så att utsläppen minskar.

Man kan inte längre bara tänka kortfristigt i sina beslut utan måste allt mer planera för framtiden. Köphysteri och slit och släng mentalitet fungerar inte längre. Vi bör alla se om vårt hus inför framtiden inte minst för våra barns skull. En viktig del är hur vi värmer upp våra hem men även hur vi kan se till så att värmen också stannar där och inte försvinner ut genom dåligt isolerade väggar och tak.

Idag är det dyrt med både olja och el vilket inte alltid varit fallet. Men varken eluppvärmda hus eller de som värms med olja är något att sats på för framtiden och vi gör bäst i att uppdatera våra system så fort som möjligt. Idag har vi i stället alternativ som sol- och vindenergi, eldning med pellets, eller olika slags värmepumpar.

Bergvärme är mest energieffektivt

Värmepumpen tar vara på den energi som solen genererar genom att utvinna energi från bergvärme, markvärme, sjövärme och luftvärme. En värmepump är dyr att installera men ger snabbt pengarna tillbaka eftersom den är så effektiv. Vilken slags pump man väljer är beroende på hus, behov, tomt och geografiskt läge. Markvärmepumpar tar värme från jord, berg eller vatten medan luftvärmepumpar hämtar solenergi från luften och och omvandlar den till varmluft eller varmvatten i ett vattenburet system. En bergvärmepump behöver en hel del el för att fungera men är ändå ett klimatvänligt alternativ eftersom den producerar mer värme än den el den förbrukar. Den är dessutom lika effektiv året om eftersom den inte påverkas av vädret.

Luftvärmepumpar är lite enklare att installera

Också jordvärmepumpar tar energi från den värme som lagrats i marken men den kräver en stor tomtyta för att kunna fungera och samla in tillräckligt med energi. En sjövärmepump fungerar på samma sätt som en jordvärmepump men man hämtar i stället värme från sjöbotten. Alla dessa alternativ kräver tillstånd från kommunen innan installation. Det finns även olika luftvärmepumpar som på olika sätt hämtar sin värme från utomhusluften. Vissa av dem passar mer för mindre hus, andra för hus med öppen planlösning och några lämpar sig bäst för hus i södra Sverige där det inte blir så kallt. Fördelen med luftvärmepumpar är att de inte kräver några större ingrepp på tomten. Vi skulle rekommendera denna sida: https://www.värmepumparhaninge.se

19 Apr 2020