logo-image

Inga problem att bygga en egen hylla

En hylla för förvaring är både snyggt och praktiskt. Vi har dessutom i Sverige en ganska stolt tradition av just hyllor – tänk bara på IKEA och tänk bara på den unika designpärlan vid namn Stringhyllan – och det är således ett arv som man har att förvalta. Vilken hylla gillar du och vilken hylla behöver du? Här finns det ett gigantiskt urval och det spelar ingen roll om du behöver en mindre hylla i köket (för exempelvis kryddor eller en vacker servis) eller om du behöver en hylla modell större för att ställa dina böcker i; det finns något för alla smaker och för alla önskemål.

En sanning med viss modifikation, det finns hyllor – men i vissa fall så är det ditt namn som kommer att sättas som ett sigill på sidan. Menas här; vissa hyllor kommer du att bli tvungen att bygga själv och om detta kan vi säga följande: var inte rädd för att ta ut svängarna och använd både din kreativitet och din fantasi.

Vad är egentligen en hylla? Jo, det är en yta att ställa saker på. Hur ser en hylla ut? Det bestämmer du själv! Vi ger två exempel på enkla , kreativa hyllor som du kan bygga på egen hand.

Nummer ett: fruktlådan. En gammal fruktlåda i trä (finns att köpa billigt i butik) blir extremt snygg att hänga på väggen. Ta gärna flera stycken och sätt någon liggande och en annan stående. En snygg kontrast som verkligen tillför lite spänning till hemmet.

Nummer två: bunten: Du har förmodligen några korgar hemma, du har säkert någon låda och du har eventuellt någon annan typ av lös förvaring. Vad göra? Jo, sätt ihop dessa lite omlott, huller om buller och förankrar dem med ett större rep som du lindar runt om. För att ytterligare fästa så kan du skruva – men skruvarna ska inte synas! – i varje beståndsdel. Genom detta har du skaffat dig en helt unik hylla som du kan ha stående på golvet.

Där har vi två tydliga exempel på vad en hylla egentligen kan vara och där den gemensamma nämnaren dem emellan stavas kreativitet och fantasi. Ett annat effektivt sätt – som blir betydligt mer stilrent – är att platsbygga en hylla. Här kan du följa väggen och du blir inte påverkad av exempelvis taklutning eller takhöjd.

Det är fullt möjligt att bygga en egen hylla och där rekommenderas materialet MDF – ett tåligt, lättarbetat och slitstarkt material – samt noggrannhet vid mätning. Ska du platsbygga exempelvis en bokhylla så kommer din bästa vän att vara ett vattenpass så att det verkligen blir rakt överallt. Vårt råd? Ta hjälp. Det kostar inte så himla mycket att platsbygga en bokhylla – varför inte bygga in den i väggen? – och genom att låta en snickare göra jobbet så garanteras du också högre kvalitet. I synnerhet rekommenderar vi denna lösning vid större hyllor och där rummet i fråga har viss lutning (som kan vara svår för dig som lekman att följa).

Får vi avsluta med några förslag gällande hyllor i allmänhet och platsbyggda sådana i synnerhet så är det att även där tänka lite utanför boxen. Har du en köksö – varför inte bygga en hylla för kokböcker i denna? Har du extremt många böcker, men ett mindre utrymme – varför inte bygga en bokhylla som går runt dörren eller ett fönster? Viktigt är även att tänka på vad du placerar i- och på dina hyllor. Det är det som ger den sista lilla touchen som skänker hela din bostad lite mer spänning och personlighet.

hylla