Bygga själv

Blogg

Gör en garagestädning inför ommålning av golv

6 dec 2017

Funderar du på att måla garagegolvet i ny färg? Det behöver inte vara ett alltför stort projekt, men om du har många saker i garaget blir det desto mer tidskrävande. I sådana fall måste du först börja med en ordentlig garagestädning och få golvytorna helt fria. Det här är kanske särskilt besvärligt om man har ett garage i Stockholm eller annan storstad. De är ofta små och fyllda med saker till bredden, eftersom husyta tenderar att vara lite mindre än på glesbygden. I Stockholm behöver man ofta ett garage för förvaring också – inte bara för bilen. Oavsett om du har ditt garage i Stockholm eller inte, kommer här ett par tips på hur du kan måla om garagegolvet.

Flytta ut alla grejer

För att kunna måla om golvet i garaget måste det vara rent. Har du mycket grejer i garaget är det alltså på plats med en rejäl garagestädning. Har du inte särskilt mycket saker går det säkerligen snabbt att ställa ut allting och få golvytan fri. Bor du i Stockholm eller annan större stad får du se till att ställa ut sakerna på säkert vis, och inte på trottoarer eller på bilvägen utanför.

Få bort smuts och damm

När du har fått ut alla grejer kan du påbörja din garagestädning på riktigt. Börja med en grundläggande rengöring. Ta bort ev. vätskor (så som olja, till exempel) med en trasa. Använd sedan en grovdammsugare eller liknande för att få bort smuts på golvet. Har du ingen grovdammsugare kan det räcka med en borste för att få det tillräckligt rent.

Universalspray och avfettning

Använd sedan en spray för att få det ännu renare. Börja med ett avfettningsmedel och jobba sedan vidare med en universalspray. Använd medlen över nästan hela golvet, och särskilt mycket där det finns fläckar som syns. Låt det sedan sjunka in 10 – 20 minuter innan du börjar rengöra. Slarva inte med att vänta – att medlet får sjunka in är en väsentlig del i att din garagestädning ska bli så bra som den kan.

Skölj golvet

Ett bra sätt att skölja garagegolvet på är att sätta fast ett munstycke med högt tryck på trädgårdsslangen. När du har gjort det är det bara att skölja hela golvet, medan du jobbar dig inifrån och ut. Titta noga efter fläckar, spray och smuts och skölj särskilt mycket där du tycker att det behövs. När du väl har sköljt färdigt, kan du ta en mopp och ta bort överblivet vatten från garaget. Ta bort så mycket vatten som möjligt för att påskynda processen. Låt sedan golvet lufttorka. För mer information om städning innan en renovering, se garagestädningstockholm.se.

Badrumsrenovering – kakla vägg

14 nov 2017

När det gäller badrumsrenovering finns det en del saker du kan göra själv, och en del saker du bör överlämna till någon av Stockholms alla duktiga hantverkare. Det finns många firmor som specialiserar sig på badrumsrenovering i Stockholm och när det gäller våtrum och elinstallationer ska man alltid vända sig till fackmän. Men om du har en vägg som är ordentligt fuktspärrad och vill sätta upp nytt kakel är det definitivt något du kan klara av, med de rätta verktygen och en klar bild av hur du ska gå till väga.

Ett vackert kakel kan verkligen förhöja utseendet på din vägg. En vacker färg, eller varför inte utnyttja den kvadratiska formen till att bygga mönster i olika färger eller svart och vitt. Här finns verkligen chansen att ge utlopp för sina designerdrömmar på ett ganska enkelt men samtidigt stiligt sätt.

Vad du behöver

Förutom rätt mängd kakel till din vägg behöver du även en kakelskärare eller kakelsåg för att skära till kakelplattorna uppe vid taket och intill väggarna. Du behöver också ett vattenpass, fogkryss, en tandspackel, en fogplatta samt en fogsvamp.

För att fästa kakelplattorna behöver du fästmassa, även kallat fix. Du behöver också fogmassa att sätta mellan kakelplattorna när du kaklat, och silikon för att göra fogar i kanterna. Dessa verktyg och material hittar du lätt på närmaste byggvaruhus.

Mät upp

Börja med att beräkna hur kakelplattorna ska sitta. Du jobbar alltid nerifrån men det är lite olika om du ska börja från ett hörna eller från mitten. Lägg ut kakelplattor längs med den nedersta raden, börja från hörnet. Om du märker när du kommer till den sista plattan att den skulle bli alltför smal, kan det vara bättre att börja från någonstans på mitten så att kantplattorna blir ungefär lika smala. Det kommer att ge ett mer symmetriskt intryck. Skär sedan till de plattor osm kommer att hamna intill väggarna.

Sätt upp plattor

När du vet hur plattorna ska sitta blandar du fästmassan och börjar med att stryka på ett lagom stort område där du ska börja. Använd tandspackeln, först den släta sidan och sedan den tandade för att få struktur. När du har ett lagom område så du hinner sätta upp plattor inom 10 minuter börjar du sätta fast plattorna. Sätt kakelplattan en liten bit från där du vill ha den och dra den på plats så att den får ordentligt med fästmassa bakom sig. Fortsätt sedan horisontellt och bygg på rad på rad allt eftersom. När du börjar på en nya rad använder du fogkryssen för att se till att plattorna hamnar jämnt. Kolla även med ett vattenpass då och då.

På med fogmassa

När alla plattor är på plats och fästmassan har torkat är det dags för fogmassan. Du stryker fogmassan med hjälp av fogplattan över kaklet så att det hittar ner i alla skarvar mellan plattorna. Efter en halvtimme är det dags att tvätta av överflödig fog, detta gör du med en fogsvamp. När du fått bort överflödig fogmassa, återstår bara att täta med silikon mot anslutande ytor och sen är det klart!

Läs mer om badrumsrenovering här.

Den klassiska, röda målarfärgen

3 nov 2017

Att måla en stuga rött med vita knutar har varit en tradition länge i Sverige. Rödfärg, som de ofta kallas i folkmun, heter egentligen slamfärg och består utav fyra saker – mjöl, vatten, järnvitriol och färgpigment. Från början var pigmentet en restprodukt från Falu koppargruva, varifrån man fick det billigt och en bidragande anledning till att färgen blev så pass populär. Det är också det som har gett upphov till namnet Falu Rödfärg. Även om färgtraditionen må ha kommit från Falun, syns idag röda hus överallt i landet – från Skåne, till Stockholm till landets allra nordligaste delar.

Är slamfärg

Den klassiska rödfärgen är en slamfärg, som bäst passar att måla med på ohyvlat virke. En annan förutsättning för att färgen ska fästa bra är att huset tidigare inte målats med plastfärger. Dessa typer av ohyvlade fasader är vanligast att se på landsbygden, även om sådana hus finns i storstäder som Stockholm och Göteborg också. När det gäller Stockholm är det kanske främst i skärgården som dessa hus finns. Om du ska måla om ditt hus kan du samråda med din målerifirma om användandet av den här färgen.

Kom dock ihåg att hela panelen måste bytas om den tidigare är målad med plast- eller alkydoljefärg. Är du osäker är det, som tidigare nämnt, bäst att tala med den målerifirma i Stockholm du anlitar för jobbet.

Behöver förnyas regelbundet

Rödfärg behöver förnyas ungefär vart åttonde till vart tionde år, beroende på var i landet man bor. Bor man på Västkusten, där regn och vind förekommer i relativt hög grad, kräver huset tätare ommålningar än om man till exempel bor i Stockholm. Bor man just på Västkusten, med mycket slagregn, kanske det är bättre att välja linoljefärg som har mycket god livslängd. Det här kan såklart vara ett alternativ om man bor i Stockholm också, och vill minska underhållsarbeten så långt det är möjligt. Tala med din målerifirma för att få färgalternativen ordentligt presenterade för dig.

Gör din egen rödfärg

Det går att komma mycket billigt undan om man målar huset själv och undviker att anlita en målerifirma. Att göra egen rödfärg är inte alltför svårt och går dessutom ganska snabbt.

Det här behöver du

 • 50 liter vatten
 • 2 kilo järnvitriol
 • 2,5 – 3 kg finmalet mjöl
 • 8 kg rödfärgspigment

Så gör du

Börja med att koka upp vattnet. Tillsätt därefter järnvitriolen och låt smälta i ungefär en kvart under omrörning. Sedan rör du upp mjölet i lite vatten och tillsätter, fortfarande under omrörning. Nu låter du blandningen sjuda i ungefär trettio minuter till dess att mjölet har svällt. Tillsätt sedan pigmentet under omrörning och låt sjuda i 30 – 60 minuter.

Trist och matt golv? En golvslipning kan hjälpa!

30 okt 2017

Om du någon gång har putsat dina fönster så vet du vilken före- och efter- skillnad som finns. Man kanske inte tänker på att fönstren i fråga är väldigt smutsiga – men då man väl har putsat dessa då får bostaden ett rejält lyft; solen kommer in, man får en helt ny lyster och bostaden känns betydligt fräschare. Fönstren finns där, men man tänker inte på att de behöver tvättas och putsas med jämna mellanrum. En annan del av bostaden som har samma effekt – och blir lika bortglömd som fönstren – handlar om golven.

Tänker man efter så är det inte så konstigt att ett golv drabbas av slitage. Dels så har vi alla tunga möbler som står på det, dels så går vi på golvet och dels så kan repor uppstå från exempelvis flyttade stolar eller från då barnen leker. Allt detta gör golvet fulare och det gör att damm och smuts fastnar lättare och syns mer. Har du ett hem där du aldrig möts av den där wow-känslan man vill ha – trots nya möbler, trots fina vitvaror och trots en väldigt genomtänkt inredning – ja, då är det också ganska troligt att dina golv inte är i det skick du egentligen skulle vilja.

Åtgärden? Många tar här till en väl drastisk metod som innebär att man byter ut golvet i fråga; man river ut det gamla golvet och ersätter det med ett helt nytt. Det här ger naturligtvis effekt – men det är ändå inte det vi rekommenderar i första hand. För; ett slitet golv är inte lika med ett uttjänat sådant. Nej, det går att reparera, förfina och få snyggt igen – detta genom en golvslipning. Skulle du äga en bostad om 30 kvm i Stockholm och vilja genomföra en golvslipning så skulle du få följande punker på köpet. Punkter som vi anser vara väldigt talande till varför du snarare ska sikta på en golvslipning än att byta dina golv helt (förutsatt att det är genomförbart, ibland är golven så nötta att det inte finns några alternativ).

 • En golvslipning är avsevärt mycket billigare än att byta golven. I exempelvis Stockholm så har du desssutom fler företag att välja på; en konkurrens som du kan vända till din egen fördel och pressa priset nedåt genom att begära in flera offerter för din stundande golvslipning.
 • Ett snabbt jobb. Dina 30 kvm skulle ta ungefär ett dygn att slipa och lackera.
 • Ett snyggare golv. Ett äldre trägolv blir vackrare av en golvslipning än vad ett helt nytt golv är. Fördelen du har är att ditt golv redan har ”gåtts in” och att det finns en patinering som tar flertalet år innan ett nytt golv får. Dessutom så hjälper du till att bevara något för kommande generationer.

För mer info, läs mer på här.

Att laga asfalt på egen hand

29 okt 2017

Många som behöver få asfalt lagd väljer att anlita en entreprenör för det. En del väljer dock att göra det själv, om det är mindre åtgärder som krävs. Kanske vill man ha en snygg parkeringsplats eller uppfart som i nuläget har gropar och hål i sig.

Oavsett vad syftet är, är riktig asfaltläggning ett projekt som tar både tid och energi och något som bör lejas ut på en firma med erfarenhet och kompetens. När det dock gäller mindre lagningar finns alternativ som man kan sköta på egen hand.

Kall reparationsasfalt

Något som har blivit väldigt populärt på senare år är att använda sig av reparationsasfalt, som finns i flera varianter och fabrikat. Kallasfalt kan enkelt användas för att laga potthål och andra gropar eller skador i asfalten – och det med goda resultat. Själva asfalten ska hålla samma kvalitet som ”riktig” asfalt.

Den stora skillnaden är att den här reparationsasfalten inte behöver värmas för att användas. Istället kan den helt enkelt appliceras – direkt från burken – i temperaturer som inte understiger -25 och som inte överstiger + 50 grader. Det är när massan komprimeras, packas och stampas som själva härdningen sätter igång.

Kan fästas på olika material

Vanligtvis använder man den här typen av asfalt just för att reparera skador i asfalt som redan är lagd, men det finns fler användningsområden än så. Till exempel fäster materialet på trä, betong och järn. Syftet är just att den ska användas för reparationer och ev. underhåll, men det är fullt möjligt att ha den som en tät beläggning runt exempelvis ett brunnslock. Det kan också appliceras i slutet av gångar och terrasser för att stenplattor inte ska glida ur sina platser.

Lej ut stora asfaltsarbeten

Om du behöver belägga en stor yta med asfalt är det bäst att leja ut det. Att lägga asfalt på egen hand är svårt och ställer mycket stora krav på att förarbetet sköts rätt. Att hitta firmor som gör detta brukar inte vara särskilt svårt, speciellt inte om du bor i en större stad som Stockholm eller Göteborg. I Stockholm och Göteborg är utbudet av dessa typer av firmor stort.

Så hur hittar man dem? Enklast är kanske att helt enkelt skriva in t.ex. ”Asfalt Stockholm” (Där ”Stockholm” ersätts med din stad) och se vilka träffar du får fram. Välj inte bara första bästa utan se till att anlita någon som är seriös och välrenommerad.

Läs mer på http://www.asfaltstockholm.se/.

Varför du ska ta hjälp vid din köksrenovering

27 okt 2017

Det finns en gemensam nämnare i många av de misstag som sker vid olika renoveringar. Denna gemensamma nämnare är att det är en privatperson som genomfört renoveringen i fråga och att denne A) har överskattat sin egen förmåga B) har underskattat projektets svårighetsgrad och C) har räknat fel på tiden. Dessa tre punkter ger i slutändan väldigt dåliga jobb och det gäller oavsett om det handlar om att måla om, genomföra en köksrenovering eller byta kakel i exempelvis badrummet. Att ha självförtroende är bra – men då det närmar sig hybris så är det sällan lyckat.

Gränsen mellan självförtroende och hybris är sällan så tunn som då det kommer till olika renoveringsprojekt; något som många tyvärr vackert fått erfara. Om vi bryter ner detta påstående i mindre punkter och säger att du bor i Stockholm och har tröttnat totalt på hur ditt kök ser ut. Du vill alltså genomföra en köksrenovering och du tänker dig att du ska göra denna själv – du väljer bort den professionella hjälpen som finns.

En köksrenovering, tänker du – det är väl bara att snickra, måla, kakla och det tar väl vare sig lång tid eller är speciellt svårt? Vi förklarar nedan varför du borde överväga professionell hjälp vid denna köksrenovering i Stockholm:

 • Du har inte tid: Jobbar du heltid så kommer din köksrenovering endast att ske på kvällar och helger. Ärligt talat: hur mycket energi har du efter en dag på jobbet? Är du verkligen upplagd för att sätta igång att jobba direkt – och dessutom ganska tungt? Helgerna – ja, där har du förvisso tid över; men vill du inte fokusera på annat då? Ska du renovera i köket så kan du deinitivt säga nej till golfrundan, til biobesöket och till den där utekvällen.
 • Du saknar kunskapen. Ett problem som finns idag är att allting går att hitta. Du kan genom att söka lite på internet få tips om hur du sätter kakel, slipar golv eller bygger stommar till köksskåpen. Innebär detta per automatik att du klarar det? I vissa fall ja – i de flesta fall: nej. Teoretisk kunskap skiljer sig betänkligt från praktiskt sådan.
 • Du har inte råd. Vadå, det blir väl billigare att genomföra en köksrenovering på egen hand än att anlita en firma i Stockholm? Ja, om du gör allting rätt – något som det är mindre troligt att du gör. Du kommer att få riva ut kakel, du kommer att få börja om, du kommer att mäta fel och så vidare. Troligt är att kostnaderna skenar iväg enligt devisen om många bäckar små...
 • Du blir missnöjd. Även om du slutför din köksrenovering så kommer det finnas dela som du inte är nöjd med. Risken är att dessa blir så störande att du tvingas ta hjälp för att komma till rätta med dem – något som kommer att kosta dig pengar.

Svar på vanliga frågor om tillbyggnader

25 okt 2017

Är det dags att bygga ut? Främst ska det vara ett roligt och spännande projekt som ger goda resultat. För att nå detta krävs dock att man har koll på det regelverk som gäller för tillbyggnader. Till exempel kanske du undrar hur mycket det kostar eller om du behöver bygglov – i den här texten ska vi försöka reda ut lite gällande just det och andra funderingar som kan komma upp.

Vad kostar det egentligen?

Den här frågan är givetvis svår att ge ett rakt svar på. Många som funderar på det letar dock efter någon slags tumregel som man kan förhålla sig till. Vidare kan man ta reda på de faktorer som i hög grad avgör kostnaderna för en tillbyggnad, så att man kan applicera dessa på sitt egna projekt.

Den enskilt största faktorn är givetvis storleken på tillbyggnaden. Man brukar normalt säga att det ungefär kostar 15 000 kronor per kvadratmeter, men givetvis kan det bli både lite mer och lite mindre. Om du ska göra en större (på höjden) och mer avancerad tillbyggnad kommer det med stor sannolikhet att bli dyrare än så. Gör du en mindre och lägre tillbyggnad kan du komma undan lite billigare. En summa som är bra att förhålla sig till är att en tillbyggnad på 25 kvadratmeter totalt kan kosta mellan en kvarts och en halv miljon.

Hur är det med rotavdraget?

För de allra flesta tillbyggnader gäller rotavdraget. För det första gäller de ”vanliga” förutsättningarna – att du är över 18 år, är ägare av huset och har betalat mer i skatt än det avdrag du ska få. 2017 ligger rotavdraget på 30 procent av arbetskostnaden och maximalt 50 000 kronor per person och år. Tänk dock på att regeländringar kan ske och att just dessa summor inte behöver gälla när du ska göra just din tillbyggnad. Se till att inte blanda ihop rotavdraget med rutavdraget, när det sistnämnda ger avdrag för hushållsnära tjänster (till exempel städning).

Behövs bygglov?

Även den här frågan är givetvis svår att ge ett rakt svar på. Främst beror det på hur stor utbyggnaden är. För en tillbyggnad som är över 15 kvadratmeter krävs normalt bygglov. Så är dock inte alltid fallet, och ibland kan bygglov krävas även för tillbyggnader som är mindre än så. Se till att alltid prata med byggnadsnämnden i din kommun innan du börjar bygga något. Reglerna kan skilja sig åt en del från kommun till kommun, så för att få den information som just du behöver är det också ens egen kommun som skall kontaktas gällande dessa frågor.

Att byta fönster – eller renovera?

24 okt 2017

När det börjar dra kallt från fönstren i bostaden och du riktigt känner hur all värme försvinner ut tänker du kanske att det är dags för ett fönsterbyte. Att byta fönster påverkar husets energiförbrukning positivt, men det har också nackdelar. Här tänker vi framför allt på husets arkitektoniska värde. En av de viktigaste aspekterna att tänka på vid fönsterbyte är hur de nya fönstren påverkar husets utseende. En fråga som alltför få lägger vikt vid, om du frågar oss.

Förlust av gamla värden

I Stockholm har vi många gamla vackra bostadshus och villor. Många av dem härstammar från en tid då man la ner stor omsorg på att försöka se hur fönstrens modell och placering påverkade en byggnads utseende. Tyvärr är Stockholm idag fullt av exempel på hus som tappat mycket av sitt arkitektoniska värde på grund av slarviga och ogenomtänkta byten av fönster. Värst var det under 50- och 60-talen i Stockholm, många är de flerfamiljshus i innerstaden som ståtar med helt felanpassade nya fönster på sina fasader. Och ju fler fönster det rör sig om, desto större intryck gör det. På senare år har man börjat lägga mer vikt vikt vid att bevara husens karaktär vid fönsterbyten, och många fastighetsägare och bostadsrättsföreningar värnar om arkitektens ursprungliga visioner och rådfrågar helst en expert på byggnadsvård

Byt inte ut hållbarheten

Att byta fönster är inget man gör i en handvändning, det kräver planering, pengar och tid. Kanske kunde planeringen, pengarna och tiden i stället användas till att försöka bevara de ursprungliga fönstren? Många gamla fönster är otroligt välbyggda, och betydligt hållbarare än de som tillverkas idag. De är slitna, det är inte konstigt, men att riva ut dem och slänga dem är onödigt. Med nytt kitt och färg samt slipning av glas ser de snart ut som nya igen, och håller i flera decennier till. Med en ordentlig genomgång och renovering kommer dina gamla fönster att vara lika täta som när de en gång tillverkades. Ett gediget gammalt träfönster tål att renoveras många gånger och kan ha en livslängd på flera hundra år.

Med de pengar du sparar på att inte köpa nya fönster har du råd att anlita en hantverkare som kan hjälpa dig att renovera dina fönster. I Stockholm finns många företag som kan fönsterrenovering och kan hjälpa dig att bedöma dina fönsters skick.

Tänk en extra gång

Den ekonomiska vinsten är säkert stor om man sätter in ett treglasfönster, det motsäger vi oss inte. Men miljömässigt är det en stor vinst att renovera istället för att byta ut. Och fönster i aluminium och plast har en stor negativ miljöpåverkan vid tillverkningen.

Och är de extra slantarna i plånboken verkligen värda den åverkan du har gjort på ett hundra år gammalt hus? Försök i stället att sätta ett värde i traditionerna och respektera ditt hus och de människor som ritade och uppförde det en gång i tiden. Det kommer att vara värt det.

Fönsterbyte – så går det till

20 sep 2017

Börjar det bli dags att byta fönster? Är fönstren dragiga och dåligt isolerade? Kanske drabbas du av kallras, när kall luft tränger in och sjunker ner mot golvet, med resultatet att du fryser om fötterna. Kanske ser man med blotta ögat att fönstren är slitna och behöver bytas ut. I Stockholm finns många gamla vackra hus med fina originaldetaljer kvar, i många fall fina gamla fönster. Men att bo i ett hus med för gamla fönster har flera nackdelar. Dyrbar värme läcker ut och gör huset kallt och dragigt. Bor du nära en gata kan det bli onödigt bullrigt.

Allt eller inget

Ett grundtips när man ska byta fönster är att ta alla på en gång. Det är ett stort jobb men det kommer att bespara dig både tid och pengar i det långa loppet. Vanligt är att man bara tar de värst åtgångna fönstren och tänker att man åtgärdar de andra allt eftersom, men att bara byta ut några fönster gör att problemen med buller och värmeläck fortsätter, om än i något mindre skala. Känner du att arbetsbördan blir dig övermäktig så kontakta en lokal fönsterfirma. I Stockholm finns fönsterfirmor över hela stan och du kan be om offerter från flera håll och få ett pris du är nöjd med.

Men är du händig och känner att du har tid och ork så klarar du av att byta ut dina fönster själv. Det är mycket att tänka på, men är du noggrann och tålmodig och följer anvisningarna noga så kommer det att gå galant.

Gör så här!

Börja med att ta bort de gamla fönstren. Ta loss fodren med ett stämjärn, använd en hammare för att få kraft. Sedan lyfter du ut fönstren och lossar skruvarna som fäster karmarna. Är det svårt att få loss karmarna kan man såga snitt i dem och bända dem loss del för del.

Sedan är det dags för de nya fönstren. Lyft ut glasen ur karmarna så du inte riskerar att de skadas. Sedan lägger du två klossar i nederkanten, kolla med en jämn planka och ett vattenpass att fönsterkarmen kan vila helt jämnt på klossarna. Sedan lyfter du dit karmen och sätter två kilar i överkanten. Kolla så att avståndet är helt jämnt runt om. För att se till att karmen sitter helt i vinkel mäter du båda diagonalerna och ser till att de är på millimetern lika. Sedan borrar du hål i karmarna och fäster dem med karmskruv. Dra inte åt skruvarna alltför hårt i det här läget.

Provhäng fönstret och se till att det hänger rakt och att det går att öppna och stänga utan problem. Antagligen kommer du att behöva justera karmen, detta gör du genom att dra åt och lossa skruvarna runt karmen. När karmen sitter rakt tätar du springorna med mineralull, för detta är det bra att använda en spackel eller något annat smalt föremål. Packa hårt men inte för hårt. Därefter avlägsnar du kilarna och spikar fast nya fönsterfoder runt om. Klart!

Noggrannhet och tålamod

Som du ser är det en del moment och en del att tänka på, men när du kommit igång märker du att det inte är särskilt svårt. A och O är att vara noggrann och att inte ge sig om någonting envisas med att hamna snett. Börjar du känna dig osäker på om du klarar det, kontakta en fönsterfirma som kan göra klart jobbet åt dig, det är viktigt att fönstren sitter alldeles rakt för att de ska gå att öppna och stänga smidigt.

Vad är ett pooltak egentligen?

16 sep 2017

Ett pooltak är en anordning som man sätter ovanför sin pool för att förhindra att löv och annat skräp faller ner och smutsar ner. Har man ett pooltak över sin pool så slipper man helt enkelt en massa onödigt arbete i form av rafsande efter skräp, rengöring av filter till poolen och oron över att någon ovälkommen gäst i form av något djur hoppar ner för att ta sig ett dopp. Det snillrika med ett pooltak är konstruktionen som ger möjlighet att öppna taket med hjälp av skenor – detta gör att man slipper stå och vänta på någon automatiskt anordning som tar en evighet att få igång. Vill man bada och simma så vill man göra det på en gång och inte behöva vänta en lång stund – genom att ha ett pooltak så är det alltså bara att med ett enkelt tryck föra väggarna åt sidan och hoppa i. Det finns naturligtvis olika modeller och prisbilder då det handlar om pooltak . Man måste alltså först och främst se över vilken sorts pool man har, vilket pris man är beredd att betala och hur designen på det pooltak man tänkt sig på ett ungefär ska se ut. Det finns pooltak till de flesta modeller av pooler så egentligen handlar det till mångt och mycket om hur en personlig smak ser ut.

Fungerar ett pooltak även under vintern?

Det fina med ett pooltak – utöver de smarta lösningarna rent konstruktionsmässigt – är att de är utmärka även på vinterhalvåret. Med ett pooltak slipper man alltså oroa sig för kvalitet på vatten då det väl blir vår igen och man vill bada. Det klarar dessutom av mängder av snö så man behöver inte oroa sig för att det pooltak man valt ska rasa in – de flesta modeller klarar nämligen ungefär samma tryck som ett vanligt tak. Det krävs alltså väldigt mycket snö för att få ett pooltak att ge vika. Snö, regn och löv – där har vi några av naturens attacker som ett pooltak ger skydd mot.

Finns det några andra fördelar med att montera ett pooltak över sin pool?

En annan – lite bortglömd – aspekt av fördelarna med ett pooltak är sett ur ett rent säkerhetsperspektiv. Har man monterat ett pooltak över sin pool så löper man helt enkelt en mindre risk att någon som befinner sig i närheten av poolen ramlar i. Har man exempelvis en lös hund på gården som springer och jagar något så kan ett pooltak hindra denne från att ramla i och drunkna. Eller ännu värre – om vi tar ett barn som exempel så kan man ju tänka sig konsekvenserna av hur en lek i närheten av din pool kan komma att se ut. Ett litet hopp och en liten sekund av ouppmärksamhet från din sida kan ju få ett väldigt förödande slutresultat som man tvingas leva med resten av livet. Detta kan ett pooltak alltså förhindra och sett ur detta perspektivet så blir ju ett pooltak en väldig investering som gynnar en hel familj.

Hitta mer inspiration för poolbygge och pooltak här!

Bergsprängningens ABC

16 sep 2017

Här går vi igenom några grundläggande fakta om bergsprängning. Ska du bygga hus och måste få bort ett berg eller större klippor så är bergsprängning den bästa metoden. Det finns visserligen bra alternativ, som att spräcka stenar och berg, men detta fungerar bara på mindre objekt. Är berget som behöver tas bort större än 10 kvadratmeter så är det en stor fördel att spränga berget. Dynamit är fortfarande den bästa och mest populära metoden att spränga berg med.

Många olika användningsområden

När kommer man att behöva använda sig av bergsprängning? Det finns många olika fall där det kan vara till stor nytta:

 • När man ska bygga nytt hus.
 • Tillbyggnader på hus eller andra byggnader.
 • Swimmingpooler på tomten.
 • Garage.
 • Anläggning av vägar.
 • Man behöver ta bort berg i trädgården för att skapa den rätta miljön.

Kostnaden för en standarssprängning är i dag runt 700 kronor per kvadratmeter. Efter detta tillkommer kostnader för etablering, täckning och besiktningar. Det är viktigt att alla dessa steg utförs av kompetenta och certifierade yrkesmän. Okunskap kring dynamit och sprängningar är en risk och medför lätt olyckor och skador om minsta detalj är fel uttänkt.

Breda kunskaper krävs i yrket

I ett normalt sprängningsuppdrag ingår normalt ett antal delar, men det varierar förstås på sprängningens syfte.

Efter att kunden berättar som sina behov så börjar sprängningsentreprenören med att besiktiga platsen. I detta ingår självklart säkerhetsaspekter och olika miljöpåverkansområden. Sedan genomförs grov- och finplanering av sprängningen som ska göras. Bergborrningar och schaktning är andra uppdrag som ingår i bergsprängarens arbete.

En del arbete årerstår efter sprängningen

När själva sprängningen är genomförd så återstår förstås en hel del arbete. Avtäckning av berg, utlastning av berg och borttransportering av sprängt material ingår där.

Sprängningen genomförs i de allra flesta fall med traditionell dynamit. Maskiner som en bergsprängare bör ha till sitt förfogande är  grävare, borrvagnar  och lastbilar. Bergsprängning är en krävande verksamhet, där det behövs tid, kompetens och rätt material. Därför är det rätt att du kollar att du hittar en kompetent bergsprängare innan du inleder ditt projekt.

Välj en kompetent kontrollansvarig

30 aug 2017

Vid de flesta byggnationer, tillbyggnader, renoveringar och markarbeten där man måste ha bygglov så måste man som byggherre också utse en kontrollansvarig för bygget. Detta ska helst ske redan vid ett tidigt stadium och i samband med att man lämnar in bygglovshandlingar till Byggnandsnämnden. Det som man kan säga om en kontrollansvarig är att man som byggherre kommer att regelbunden kontakt med denna och att det av den anledningen är viktigt att man också trivs tillsammans med denne. Ska man genomföra en större byggnation i Stockholm så kommer denna att ta lång tid och därför är det också av värde att man som byggherre verkligen litar på- och trivs tillsammans med den person man utsett till kontrollansvarig. Det finns dock vissa regler i detta.

Dels så måste – naturligtvis – den kontrollansvarige man anlitar vara certifierad och kunnig om både planritningar samt ha erfarenhet av olika typer av byggnationer. Vidare – och detta är viktigt – så bör en kontrollansvarig inte ha några blodsband till byggherren; det vill säga, en bror, en far, en kusin eller en svåger bör inte utses och detta av naturliga skäl. Trots att en kontrollansvarig bistår och hjälper till vid en byggnation så ska han ändå vara självständig då det – trots allt – även ligger på hans bort att rapportera till byggherren och i vissa fall kommunen om hans kontrollplan inte följs. Just denna kontrollplan är det fundamentala i jobbet hos en kontrollansvarig och det är denna som ska löpa som en röd tråd genom hela byggnationen. I denna kontrollplan sätter en kontrollansvarig upp allt som rör säkerhet, lagar, regler och därefter så ser han också till att dessa följs.

Skulle han här ha en personlig relation till byggherren så finns det risk att han ser mellan fingrarna trots att kontrollplanen inte följs och klara regler bryts – därav vikten av en oberoende kontrollansvarig. Det som man som byggherre ska tänka på är alltså att utse en kompetent person som amn trivs med och att man verkligen ser till att använda sig av dennes kunskap.

Felet många gör – i och med att man måste utse en kontrollansvarig – är att man ser denna som en kostnad och som en potentiell sabotör av sin byggnation. Här ska man istället som byggherre se den person man utsett som en hjälpande hand då hans kontrollplan förmodligen gjort arbetet både säkrare och effektivare – något som således sparar pengar som vida täcker den kostnad som man lägger på dennes tjänster.

Här behövs ingen kontrollansvarig

Det finns några projekt där man inte behöver någon kontrollansvarig och detta oavsett om man bor i Stockholm eller någon annanstans i Sverige – byggreglerna är likadana över hela Sverige. Om vi radar upp ett axplock över dessa områden så kanske vi kan ge en bättre bild.

 • Små ändringar av en- eller tvåbostadshus
 • Åtgärder där inget bygglov krävs
 • Åtgärder på garage eller uthus
 • Flytta en enklare byggnad
 • Byte av färg på en byggnad – förutsatt att denna inte har ett historisk värde

Bygg din egen bar till hemmet

8 aug 2017

Vitrinskåpet fullt av flaskor, drinkglasen i andra änden av köket och mixattiraljerna står inklämda längst bak i ett köksskåp. Varje gång det är dags för filmkväll eller en trevlig grillafton med vännerna blir det en massa spring fram och tillbaka och halva köksinredningen måste röjas ut för att du ska kunna mixa till en enkelt Bloody Mary. Så kan vi inte ha det! Det låter som att det är dags att bygga en egen bar till hemmet.

Egen bar?! säger du, och tänker kanske på 70-talets murriga gillestugor med brun träpanel och mörkgrön heltäckningsmatta… Nej, här menar vi något riktigt snyggt och stilrent som gör det enkelt att hålla reda på ingredienser, mixutrustning och passande glas för alla slags drycker.

Här kommer lite tips för att hjälpa dig bygga en snygg och praktisk bar som blir en fin highlight i hemmet och kommer att bjuda på många trevliga kvällar i vänners lag.

Planera bygget ordentligt

Som med alla andra byggprojekt är det viktigt att du planerar ordentligt innan du sätter i gång. Steg ett är förstås att tänka ut var det skulle passa att ställa baren. Om du bor i lägenhet kan det passa bra i vardagsrummet eller i anslutning till köket då det är där man vanligen brukar uppehålla sig vid en fest.

Om du bor i villa och har ett extra rum till övers kan du skapa ett eget rum för baren eller förlägga baren i anslutning till terrass eller uteplats så att det blir lätt att leverera drinkar under sommarens grillkvällar.

Fundera över hur mycket plats du behöver. Om du för det mesta håller dig till ett mindre antal drycker räcker det med en mindre bardisk med glasförvaring och ett skåp för flaskor och mixutrustning. Om du är en riktig drinkentusiast kan det behövas platsbyggda hyllor för förvaring av drycker och andra ingredienser och en kul detalj kan vara en menytavla med förslag på vad dina gäster kan beställa.

Smarta lösningar som gör bartenderjobbet roligare

Har du möjlighet att installera en diskho och rinnande vatten så rekommenderas det absolut. Så slipper du springa och tvätta händerna i köket och badrummet så snart du har pressat en citron. Bra sophantering är också ett hett tips för att göra jobbet enklare i baren.

Tänk på hur ditt arbetsflöde ser ut och planera förvaringen utifrån det. Se till att saker som du använder ofta ständigt finns inom räckhåll.

En fast installerad mixer och en iskross är oumbärliga hjälpmedel. Likaså ett kylskåp så att du kan förvara de drycker som behöver kylas. Är du vinentusiast rekommenderas förstås en vinkyl.

Dags att skrida till verket

När du väl har sammanfattat vad du behöver till din bar är det dags att fundera över designen. Kanske vill du ha en modern bar i frostat glas med inbyggd belysning eller så faller valet på en fräck tiki-bar med bambufront och palmblad. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Se bara till att din bar passar in med resten av inredningen eller åtminstone blir till en snygg highlight som du kommer att gilla även om några år.

Gör en detaljerad ritning och skriv en inköpslista där varenda liten skruv kommer med. Så går jobbet smidigt när du väl har allt på plats. Därefter är det dags att åka till byggmarknaden för att handla. Om du inte är någon mästersnickare kan det vara bättre att anlita ett proffs för att bygga din bar. Då kan du vara säker på att baren blir snygg och att den håller ihop under lång tid framöver.

Oavsett om du bygger själv eller om du anlitar en snickare så önskar vi dig lycka till med baren och hoppas att du får många trevliga kvällar framöver i goda vänners lag!

Installera garageportar i Malmö

14 jul 2017

Det bästa sättet att göra sitt garage till en plats där man både kan spendera tid, samt förvara saker i, är att se till att de garageportar man har håller måttet och är anpassade till det garage man har. Varför är då detta av vikt?

Jo, om vi tar ett hus i Malmö som exempel så handlar det om att kunna förvandla garaget från en tråkig, dragig plats där man bara ställer in sin i till att istället bli ett extra utrymme där man verkligen har en chans att uträtta olika verkstadsjobb och – naturligtvis – också använda som förvaring. Just detta får man av att använda sig av rätt sorts garageportar och om vi tänker så så bör detta rum inte släppa in vare sig kall luft eller släppa ut varm sådan – klimatet inomhus är viktigt, även i ett garage.

Många äldre varianter av dörrar för garage är tyvärr väldigt dåliga på just den punkten och om vi fortsätter med huset i Malmö så kan familjen som bor där även sänka sin energiräkning – i övriga huset – genom att byta till nyare modeller som port för sitt garage. Anledningen till detta är att ett garage ofta hör ihop med övriga huset och att insläpp av kall luft även därför påverkar husets energikostnad.

Vidare då – hur kan nya garageportar påverka huset i Malmö? Jo, här kan vi ta ett problem – inte bara i Malmö, utan i hela Sverige – och detta är att garaget anses som husets svagaste punkt sett ur ett inbrottsperspektiv och att man genom att stärka upp detta också löper en mindre risk att drabbas av denna otrevlighet. Att skydda sig själv, sin familj och sitt hus genom att göra ingången till sitt garage starkare är alltså ytterligare en anledning till varför denna familj i Malmö bör överväga ett byte av sina gamla garagedörrar till de nyare modellerna som finns.

Snyggare garage i Malmö

Som ytterligare ett argument som man kan nämna handlar om det rent estetiska; det blir helt enkelt snyggare att byta ut äldre modeller mot nyare. Vi kan här säga att detta hus i Malmö är rött och byggt av trä och att deras befintliga garageportar är gröna och gjorda av plåt. En inte alltför fager matchning, eller hur?

Det man numera kan göra gällande utförande av portar till sitt garage är att välja både färger och material på panelen – insidan är densamma – men själva utsidan kan alltså gå att få i stort sätt hur man vill. Denna familj i Malmö kan således här köpa sina dörrar och matcha garaget på ett helt annat sätt mot sitt befintliga hus.

Vidare – men här gäller det att skynda på – så kan man också få installationen av garageportar till ett billigare pris i dagsläget. Detta då man kan installera dessa genom att använda sitt rot-avdrag; och anledningen till att vi sa att det gällde att skynda på är att detta avdrag ser ut att försvinna. Detta gäller då naturligtvis inte bara i Malmö utan i hela landet. Vill man installera nya, säkra och snygga dörrar till ett garage så är detta något som bör ske innan årsskiftet.

Att anlita svartarbetare till din badrumsrenovering kan stå dig dyrt

13 jul 2017

En badrumsrenovering kan bli väldigt dyr i Stockholm och då väljer många att ta sig genvägar till målet.
Det kan betyda att man hyr in svartarbetare som inte är certifierade av någon av de två branschorganisationerna i Sverige. Det kan även innebära att man sparar in på materialkostnaderna och därav får ett sämre resultat. Det kan betyda att man sköter hela renoveringen själv utan att ha läst på tillräckligt mycket, vilket kan leda till att några av de viktigaste stegen inte utförs.

Svartbyggen

Att använda sig av svartarbetare kan låta mycket lockande till en början. De lockar med låga priser och flexibla arbetstider.
Du kanske känner en hantverkare som erbjuder dig en badrumsrenovering till ett fantastiskt pris på villkor att det sker utanför ordinarie arbetstid och helt privat, dvs. svartarbete.
I detta fall så kan det mycket väl låta som ett bra val, du känner ju hantverkaren och vet att han kan sitt yrke.
Något att beakta är dock att om du använder dig av svartarbete är att du inte får någon typ av intyg på att en certifierad hantverkare har gjort renoveringen.
Det kan orsaka stora problem om du skall sälja bostaden en dag. De flesta är skeptiska till att ta risken att köpa en bostad med ett badrum som kan vara eller kan bli fuktskadat då man inte kan garantera att renoveringen av badrummet har utförts korrekt.

Kolla upp vad som krävs av ditt försäkringsbolag

En del försäkringsbolag kräver att badrumsrenoveringen har gjorts av en certifierad hantverkare för att försäkringen skall täcka eventuella fuktskador.
Men de flesta försäkringsbolagen har bara som krav att du har följt de riktlinjer och använt dig av de material som är godkända av de svenska branschorganisationerna som ansvarar för badrumsbyggen.
De kräver dock att arbetet har dokumenterats med bilder på alla de olika stegen och att du har sparat alla kvitton till materialen du har använt till bygget.
Om du skulle råka ut för fuktskador i badrummet en dag som kommit till följd av en felkonstruktion så är det kört om du har använt dig av svartarbetare.
En firma som är certifierad för badrumsrenovering i Stockholm kommer alltid att ha en försäkring som täcker alla skador om det mot alla odds blev något fel med badrummet som ledde till fuktskador.
Om du har renoverat badrummet själv och har följt alla de riktlinjer som gäller och du har dokumenterat hela processen och har sparat alla kvitton så skall det vara lugnt, ditt försäkringsbolag kommer då att ersätta dig för skadorna.
Men det är en process du måste gå igenom där ditt försäkringsbolag först kommer att skicka ut en representant från bolaget som kontrollerar ditt badrum och kollar att allt faktiskt har gjorts korrekt.
De kommer att vilja se alla bilder på processen och så vill de kolla igenom dina gamla kvitton.
Frågan du måste ställa dig själv är om det är värt den kortsiktiga vinningen du gör mot den potentiella risken du tar.

← Äldre inlägg