Bygga själv

Blogg

Golvslipningsföretag och deras tilläggstjänster

13 sep 2018

När du anlitar en golvslipning ärgolvslipning det möjligt att du behöver andra tjänster också, förmodligen relaterade till golvvård. Smidigt är givetvis om man kan beställa dessa tjänster av en och samma firma. Men vilka tjänster är det egentligen man kan anlita? Vi har slumpmässigt valt ut ett antal firmor i Stockholm och tittat på deras tilläggstjänster.

Dammfri golvslipning

Visserligen är det här inte alltid en tilläggstjänst, men vissa firmor erbjuder möjligheten att göra en dammfri golvslipning. Fördelarna med en dammfri golvslipning är många; främst underlättar det kanske städningen efteråt. Oavsett hur väl man städar efter en dammig golvslipning, så kommer onekligen damm att ha trängt in i vrår, hörn och i andra utrymmen. Vid en dammfri golvslipning kopplar man in en dammsugare till slipmaskinen, förenklat sagt. Det här gör att systemet blir helt tätt – och kunden slipper storstäda efter att arbetet är avslutat.

Mattvätt

När man har utfört en golvslipning (dammfri eller inte) kan det vara lägligt att även få mattorna tvättade. Många firmor (flera av de vi tittar på i Stockholm) erbjuder den här tjänsten. dammfrigolvslipningstockholm.se är en av Stockholms mest välrenommerade firmor på detta område. Vanligt är att man använder en så kallad ångtvättbil för att få mattorna riktigt rena. De flesta är flexibla med när det här kan utföras. För kunderna passar det ofta bäst att få mattorna tvättade på kvällar och helger.

Möbeltvätt

Precis som när man tvättar mattor, använder man också ånga vid möbeltvätt normalt sett. Även det här är en tjänst som flera av de firmor i Stockholm vi tittar på erbjuder. Efter en golvslipning kan det lämpa sig mycket bra att även få möblerna rengjorda. Lyftet som t.ex. vardagsrummet får av slipningen kanske inte blir fulländat om inte möbler och mattor är rena.

Slipning av betong och sten

Det här är kanske inte den vanligaste tjänsten att beställa av privatpersoner, men det kan absolut finnas ett behov av det. Har man till exempel en gjuten betongplatta som uteplats, kanske man väljer att inte lägga på ett trädäck – utan satsar på att göra betongen snygg istället. Det här är kanske svårare att få till på egen hand, jämfört med trägolv, och därför kan det vara särskilt aktuellt att anlita en firma för dylika jobb. Tjänsten kan också komma väl till hands i trapphus, där natursten ofta är ett dominerande material.

Hur hittar man firmorna?

De flesta firmor har en god närvaro på nätet och i sociala medier. Att hitta dem är enkelt, och kan göras med en enkel sökning. Testa att skriva in till exempel ”dammfri golvslipning Stockholm” i valfri sökmotor, så bör du få fram flera relevanta träffar.

Bränder i radhus kan stoppas med rätt isolering

13 sep 2018

Brandskyddsföreningen för statistik över antalet bränder med dödsfall som följd. Ser man till de senaste 20 åren ser vi en peak 2003, med 142 bränder och 162 döda på grund av bränder. Förra året har antalet bränder gått ner till 109 bränder och antalet döda till 113. Även om antalet dödsfall har gått ner, är det 113 dödsfall för många. I vårt moderna samhälle ska det inte behövas. Vi ska inte behöva riskera livet för att det inte finns brandskydd nog som kan förhindra bränder. Ännu mer kan göras på detta område. Här går vi igenom vad var och en kan göra för att förhindra bränderna.

Brandtätning

Man kan måla med brandsäkra målarfärger och då finns det medel i målarfärgen som gör att bränderna inte fäster på materialet. Branden får svårt att hitta något som matar elden. En eld är levande och behöver vissa villkor för att leva vidare och matas med material som gör att branden kan växa och sprida sig. Syre är nödvändigt för elden, samt material som den kan förbruka. Ger man den inte material som den kan förbruka, dör den. 

Brandisolering

En eld behöver syre för att växa och fortsätta "leva". Ser man till att strypa syretillförseln, kan inte elden fortsätta växa. Har man bara rätt kunskap om vad som ger elden mer syre, kan man förebygga en elds spridande. Kan man bara isolera elden, ser man till att den inte växer. Med särskilda brandsäkra material kan man se till att isolera elden. Dörrar, luckor och särskilda isoleringsmaterial kan isolera en eld och hindra den från att växa.

Brandskydd

Ett hus eller lägenhet kan byggas med brandskyddande material. Det är då material som har en kemisk formula som gör att en eld inte kan fästa i materialet. Ser man till att till exempel täta ventiler, täta fönster, golv och resten av huset med de särskilda materialen kan man se till att en eld inte kan växa inuti det huset. 

Anlita experter inom brandtätning, brandskydd och brandisolering

När man väl bygger nytt eller renoverar kan man anlita experter som har kunskapen om brandskydd, hur man isolerar elden från att sprida sig och hur man kan täta ett hus på sätt som dödar elden från att fortsätta växa. De finns i Stockholm och åtar sig alla slags uppdrag när det kommer till att bygga nytt och renovera brandsäkert. Läs mer om detta företag som arbetar med brandtätning i Stockholm.

Så gör du om du får stopp i avlopp

28 aug 2018

När man är husägare är det många saker som man är ansvarig för att göra själv. Allt faller tillbaka på dig som husägare. Ibland kanske man skulle kunna känna att det var lättare om man var hyresgäst, då var det bara att ringa hyresvärden, så kom han eller hon och rättade till problemet. Som husägare får du själv dra på dig blåstället och vara beredd att ingripa, gå upp på taket, byta alla säkringar, måla om huset och ordna upp avlopp som har korkat igen.

Den som har ordnat med avlopp några gånger, vet att det inte är alltid som det ordnar upp sig, trots att man rensar avlopp då och då. I stället borde man gå in med en kamera för att kunna se med egna ögon vad det är som åstadkommer stoppet i avloppet. Bor man i Stockholm finns det flera möjligheter att anlita ett VVS-företag som kan utföra rörinspektioner i Stockholm.

Så går en rörinspektion till

Har du upprepade stopp i dina avlopp är det viktigt att se efter så att det inte är något rör som har ett permanent fel. Är det något som permanent stoppar flödet i dina rör är det viktigt att ta reda på vilket fel det är med rören så att man kan åtgärda det på rätt sätt. Anlitar man ett VVS-företag kan de komma med en liten kamera som kan ta bilder och sänder dem till en dator. Då kan du själv se hur rören ser ut inuti och fatta beslut om vad du vill göra med dem.

Åtgärder som du kan göra med dåliga rör

Vad du bör göra med dina rör, är lite olika alternativ. Här tar vi upp tre olika scenarier som du kan välja:

1. Byta ut rör

Man kan byta ut rör som helt enkelt är uttjänta. Har du gamla rör, och du ser att det inte är någon idé att fortsätta använda de rör som du har, bör du byta ut dem. Detta alternativ kan vara ganska kostsamt, eftersom det innebär att du måste dra ut allt och lägga nya rör.

2. Göra en relining

Ett alternativ till om du ser att du har gamla rör, men att de inte har hål, kan vara att göra en relining, vilket innebär att du sprutar in plast och härdas och lägger sig som en hinna över rören inuti och skyddar rören. Ett annan metod som relining är att lägga plaströr inuti de gamla rören. Då gör det ingenting om rören även skulle vara defekta då du lägger nya rör men som går igenom de rör som redan finns.

3. Göra en stamspolning

Om du ser att du har jättefina rör som egentligen ska fungera, kan du spola dem med hett vatten. Det innebär att du sköljer igenom rören och ser till att de rensas på skräp och annat som kan fastna i rören.

Hur färg gör skillnad i ditt hem

9 aug 2018

Felet många gör är att man tar för givet att det endast är de stora förändringarna som gör skillnad. Stora förändringar som i sin tur kostar mycket pengar. Detta tänk gör att man fastnar och glömmer bort att även mindre ingrepp kan komma att skapa en stor förändring - utan att budgeten blir alltför stor.

Ett av de tydligaste exemplen på detta handlar om färg och att om att måla om. Det är dels väldigt prisvärt, det går dels att göra själv (något som vi dock ska återkomma till senare) och dels så kan man genom att byta färg i ett rum också komma att förändra hela rummets karaktär.

Välj en färg snarare än den vita lösningen

Vitt då? Glädjande nog så håller den vita trenden på att ebbas ut. Missförstå oss rätt här; vitt är en färg som ger ett rent och fräscht intryck. Men, det är också en färg som är att anse som lite feg och återhållsam. Dessutom så blir en vit färg lättare smutsig. Om du har en lägenhet i Stockholm vars kök du väljer att måla vitt så kommer stekos och annat spill att sätta sig ganska omgående och förvandla den vita färgen till en mer gulaktig sådan; detta inom loppet av något år.

I Stockholm - och andra större städer - finns dessutom ett annat dilemma med vit färg: avgaser. Lämnar du fönstret öppet för att vädra ur så kommer det per automatik in avgaser och smutspartiklar som i sin tur - på samma sätt som mat- och stekos - kommer att sätta sig på väggarna. Vitt är en fräsch färg - men hur länge? Vi välkomnar och rekommenderar dig den nya trenden som kommit i form av mer färgglada lösningar.

Ta professionell hjälp av en målare

Vi sa ovan att det inte är omöjligt att måla på egen hand. En sanning med viss modifikation. Det går att måla om på egen hand - man då måste man vara beredd på att lägga ner lite tid också. Att måla handlar om mer än att bara doppa en roller i en färgpyts och applicera den nya nyansen på väggarna. Det är - tyvärr - något som många gör.

Om man ser ett måleri ur ett mer professionell perspektiv och frågar en målare i Stockholm hur denne arbetar så är det faktiskt så att just den delen utgör det minsta av hela projektet. Störst del lägger en målare på att förbereda väggen och göra den mottaglig för att ta upp färgen. Det handlar om att spackla, slipa, tvätta och gnugga och det handlar om ett ganska hårt jobb.

Allt detta grundarbete är nödvändigt för att det färdiga resultatet ska bli jämnt, utan några vanprydande sprickor och håligheter samt för att flammor ska undvikas. Kort sagt: är du inte beredd att göra ett gediget förarbete så är det bättre att ta professionell hjälp direkt och låta en målare sköta om jobbet. Något som idag inte är så himla kostsamt.

Använd ditt Rot-avdrag för en målare

Det som talar för att du ska anlita en målare är dels att jobbet blir korrekt utfört och snyggare än om du själv skulle genomföra det; dels också att en målare faller in under det generösa Rot-avdraget.

Konkret så innebär det (efter att du först kollat upp hos Skatteverket att du verkligen är berättigad) att du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden som målaren lägger ner. Detta med ett tak på 50.000 kronor. Det gör stor skillnad och innebär att ett mer professionellt målerijobb inte alls behöver kosta så mycket pengar.

Även om du väljer att anlita en målare så kommer du att få till stånd en riktig budgetrenovering som verkligen kan skapa en stor förändring i ditt hem.

Dränera huset med jämna mellanrum!

28 jun 2018

Har man ett hus får man vara beredd på att det alltid är dags för att renovera och se om sitt hus. Har man inte tittat efter husgrunden under de senaste 5 åren är det dags att ta sig en titt. Ibland kan man känna att det luktar unket i källaren, om man har en sådan vill säga. Man kan även kontrollera fasaden och husgrunden utifrån. Även om man har ett relativt nytt hus, bör man alltid titta igenom sin fasad eftersom även nya hus som har putsfasad har drabbats av fukt, skriver villaägarna.se. Det är Sveriges tekniska forskningsinstitut som har upptäckt att även hus som endast är mellan 2 och 5 år gamla, har drabbats, mot förmodan. Det är framför allt i putsade och odränerade träregelväggar som man har hittat fuktskador, där de inte borde inträffa. 

Förebygg fuktskador genom att dränera

Därför är det mycket viktigt att alltid kontrollera husgrund och fasader att de inte har drabbats av fuktskador, och ännu hellre; förebygga fuktskador genom att dränera och lägga nya dräneringsrör. Oberoende hur gamla, eller nya hus man har, bör man med jämna mellanrum dränera och kontrollera status på husgrund. Är det så att man kan hantera en grävmaskin, kan man göra det själv. Det gäller att välja storlek utifrån tomtens storlek. Det är en stor risk att välja en alldeles för stor grävmaskin som skadar huset i värsta fall.

Rådfråga om dränering innan du börjar

Sedan är det ju inte bara att gräva. Man måste veta hur man lägger dräneringsrör och i vilken vinkel och hur de ska läggas. Det kan även vara en god idé att göra en isolering av källaren som skyddar den mot fukt (om man har en sådan). Dessutom bör du ta reda på vilken slags jord du har runt huset. Är du osäker på tillvägagångssättet är det alltid bäst att ta kontakt med en entreprenadfirma som är van vid dessa åtgärder och som har gjort det hundratals gånger. Dem kan man alltid rådgöra med. De kan ge dig goda råd, som kan rädda ditt hus från fuktskador.

Så hittar marn rätt dräneringsfirma

Vill du kan du alltid börja med att googla markentreprenad Stockholm för att få några bra förslag på sådana som antingen kan komma och utföra det på din tomt, eller som hyr ut sådana maskiner som krävs. Är det så att du vill att de kommer , till exempel kan man hyra en grävmaskin som har med en förare, kan man be om en sådan. Det är bara att ta kontakt, be om offert och referenser. Läs mer om ett företag som utför markentreprenad i Stockholm på http://www.markentreprenadstockholm.se.

Så arbetar en elektriker i Bromma

22 jun 2018

En elektriker arbetar med mer än bara eldragningar, elsladdar och ström. Ofta får elektriker komma med bra förslag eftersom alltmer av det vi använder i våra hus går på elektricitet. Vår användning och energiåtgång växer och har gjort så under de senaste 30 åren. Vi har inte minskat vår energiförbrukning, tvärtom. Många elinstallatörer är med redan under projektering, eftersom man måste planera med eldragningar tidigt i ett skede under det att man bygger. Det innebär att elektrikerna är med i flera olika moment i ett bygge. Dels är de med i planering av olika installationer, dels brukar de avsluta bygget då det ofta är det sista man gör innan ett bygge är klart. Det oberoende om det är ett stort kontorskomplex, eller ett bygge av ett litet hus.

Vissa elektriker arbetar med hela byggen

Vissa elektriker firmor bygger mer och kan hjälpa till med hela inredningar. Många elektriker kan till exempel både installera ett golvvärmesystem och lägga själva golvet. Andra kan installera elsystemet i kök och installera köksutrustningen, såsom installera spis, ugn och köksfläkt.

Det är ett variationsrikt arbete

Att arbeta som elektriker innebär ofta ett mycket variationsrikt arbete. Man kan vara delaktig i byggen som rör allt från stora sjukhus i innerstaden till husbyggen ute i skärgården. Det kan innebära allt från reparationer av elektrisk utrustning till installeringar av stora elektriska system och automationer hemma hos privatpersoner. 

Rätt behörighet och utbildning viktigast

För en elektrikerfirma är det viktigast att få tag i kompetent och rätt utbildad personal. Alla måste vara behöriga elektriker. Utan utbildning kan man inte arbeta som elektriker. De flesta går utbildning på gymnasiet. Då kan man välja inriktning, eftersom många kan arbeta med vitt skilda områden. Här nämner vi några av dem:

  • Arbetar du som industrielektriker arbetar du med industrier, med styr- och reglerteknik.
  • Installationselektriker drar ledningar och installerar elektrisk utrustning i bostäder, kontor, affärer och industrier.
  • Automationstekniker arbetar även de med installationer, driftsättning och utför även service och under håll på avancerad utrustning inom industrin.
  • Många elektriker arbetar med säkerhet och har de rätt erfarenhet av säkerhet kan de arbeta med säkerhetsfrågor på både företag och hemma hos privatpersoner.

Arbetar man i Stockholm, som installatörselektriker kan man få alla sorters olika jobb. En del arbetar med eget företag och debiterar kunder och bokför, redovisar och betalar in sina egna arbetsgivaravgifter. Andra arbetar på något privat företag, medan andra arbetar kanske på stora industrier. Att arbeta som elektriker på industrier, handlar inte så mycket om att installera system, som installationselektriker gör. Däremot över vakar och löser en industrielektriker stora elsystem och ser till att allt fungerar som det ska. Läs mer här om ett företag som arbetar med elektriker i Bromma på: http://www.elektrikerbromma.nu.

När det är dags att spränga

12 jun 2018

Sommartider betyder en hel del markbyggen och vägbyggen, åtminstone i Stockholmsområdet. Turister som tänker sig turista i Stockholm under sommarens semestermånader blir förvånade över att inte kunna köra bil på vägarna i Stockholmsområdet, utan får ta omvägar på grund av diverse byggarbeten. Det sprängs, grävs och byggs. Att anlägga vägar är ett ständigt pågående projekt. Det tar aldrig slut, om inte bilismen skulle upphöra, vilket inte lär hända de närmaste århundraden i alla fall. Det innebär i stort att arbeten för alla företag som utför tjänster som grävande, sprängningar och dräneringar har gott om uppdrag och har inte så stor konkurrens om jobben. Hantverkare som utför dessa grävningar och dräneringar har gott om arbeten. Åtminstone i Stockholmstrakten.

Markarbete krävs för anläggning av husgrund

Är det så att du till exempel ska bygga ett sommar- eller ett fritidshus kommer du också att behöva anlita ett företag för markarbete. Man smäller ju inte upp ett hus utan att ha sett till att huset kan vila på en plan grund. Även om du skulle påla huset, bör du gräva ner plintar som du sedan kan gjuta och bygga pålarna och reglar. De allra flesta tomtar behöver grävas, förflytta eller eliminera stora klippor och stenar. Ska huset hålla för många år framåt måste man se till att allt avlägsnas, inga stora stenar ska lämnas kvar under ett hus. Hela jorden rör sig, ständigt, vilket gör att man måste räkna med detta när man lägger en husgrund.

Inte så dyrt att anlita företag för markarbete

Att anlita ett företag för att bearbeta marken innan man lägger husgrunden är inte så dyrt som man skulle kunna tro. Grovt räknat handlar det om cirka 900 kronor per kvadratmeter, och då är allt inräknat; uppackningsmaterial, själva schaktarbetet och maskinerna som krävs till det. Dessutom kan du alltid dra av en tredjdel av arbetskostnaden med ROT-avdraget. Be bara att få det specificerat på fakturan vad själva arbetskostnaden går på så att du kan dra av rätt summa. Byggmaterial och hyra av maskiner samt resor är inte avdragsgilla.

Hitta ett företag för markarbete i Stockholm

Den billigaste husgrunden är en platta som huset kan stå på om det är möjligt med hänsyn till tomtens beskaffenhet. Medan den dyraste husgrunden är den som man måste påla, då antagligen tomten kräver att man bygger huset helt- eller delvis på höjdskillnader på tomten. För att hitta ett företag för ett markarbete i Stockholmstrakten, är det bästa att googla markarbeten Stockholm. Då får du flera förslag på företag som kan hjälpa dig med det arbetet. Ta och jämför företagen och be sedan om offert och referenser. Då får du möjlighet att anlita ett pålitligt företag med rimliga priser. Lycka till!

Återanvända gamla golv?

4 jun 2018

Kan man återanvända gamla golv? Kan man bryta upp gamla golvtiljor och återanvända dem? Vi svarar ja på dessa frågor. Tänk om det var så att vi levde i en miljö där det finns fanns nya trägolv, plastgolv eller golv med linoleummattor som gick att få tag på? Om det var så att enda sättet att få fina golv, var att slipa om dem? Då skulle vi förstås göra så, eller hur? MÅnga gånger kan man få svaret; för att jag kan det, på frågan om varför någon gör det. Här ser vi att det mycket väl går att köpa helt nya golv, när som helst, och till nästan vilket pris som helst, var som helst. Men om vi leker med tanken att det inte gick att få tag i nya golv? Då skulle vi ju slipa dem elelr hur? Tänk om det är så, att de resurser som jorden besitter inte räckte till för att tillverka nya golv? Tänk om jordens resurser var begränsade och vi var så illa tvungna att välja vad vi gör? Och tänk om det var så att vi redan nu behöver ställa om vår konsumtion efter vad jorden räcker till? Det är ju så det är redan nu. De flesta av oss har bara ännu inte insett det. Och det kanske är dags att göra just det, redan nu, idag?

Så går det till att återanvända gamla golv

Man kan mycket väl återanvända golv som någon annan inte längre vill ha. Man kan bryta upp breda tiljor som någon vill göra sig av med. Detsamma gäller egentligen alla sorts golv. Här tänker vi på de nyare golv, av plast och linoleum. Äldre golv från 70-, 80- och 90-talet går inte att återanvända. Tyvärr. Dessutom finns det knappt golv från denna tid kvar. När man river ut gamla golv, kan det ta längre tid att riva ut på ett sätt som skonar själva materialet, men det går. Det kanske tar längre tid för hantverkarna som ska riva dem, men det är det värt. Om du får tag i gamla golv, som du inte behöver betala för, kan ni komma överens med ägaren av det gamla golvet om att dela på den högre kostnaden som det tar för hantverkarna att riva. På så sätt kan man få incitament för den som ska ge bort det gamla golvet att itne låta hantverkarna riva dem på sätt som skadar själva byggmaterialet. Sedan är det för dig att lägga ditt nya golv och slipa dem, samt behandla dem.

Så slipar du dem

Det bästa resultatet som du kan få om du slipar om dem är att anlita en professionell golvslipare i Stockholm. Om du inte känner till någon redan nu, kan du googla slipa golv Stockholm för att få några förslag på golvslipning i Stockholm. Bor du inte där, skriver du bara in den ort som du bor på. Då får du i stället förslag på företag som arbetar nära din bostad. Ta då kontakt med några av dem, be om offert och referenser för att få en väl utförd golvslipning i Stockholm.

Låt en rörmokare och en behörig elektriker medverka vid renovering

22 maj 2018

Det finns två saker som man som husägare vid renoveringar bör undvika. Två saker där den ena kan skada dig - och andra - för livet och till och med döda dig. Elektricitet ska man ha respekt för och det är faktiskt så att det är olagligt att hålla på med olika installationer. Där måste man ta hjälp av en behörig elektriker.

Det här gäller även så kallade “lätta” jobb som blivit ack så populära under senare år. Du kanske vill ha golvvärme i badrummet och du har utförliga instruktioner kring hur denna ska installeras. Dessa instruktioner ska du spara och därefter visa för den elektriker du anlitar: du ska inte installera den på egen hand.

Detsamma gäller taket. Numera så väljer många att sätta spotlights i många rum. Det är en snygg lösning som skänker lyx och som dessutom inte medför det som en vanlig lampa gör - nämligen att dels synas och vara i fokus och dels också vara skrymmande. Spotlights å sin sida integreras i taket och är är en snygg lösning oavsett om det är träpanel eller något annat material som utgör själva taket.

Det farliga? Ja, det är att många väljer att installera dessa själva. Man tänker att det handlar om att sätta in en lampa och ser därför inget behov av en elektriker. I vissa fall kan det till och med handla om okunskap från en snickare som erbjuder sig att sköta jobbet. Vad som sker är att spottarna sätts för tätt inpå - eller mitt i - reglarna och då de ofta saknar isolering så blir brandrisken extremt hög. Många bränder ser tyvärr sin början just på detta sätt. Där hade vi farorna med elektricitet och således det ena området där du som privatperson ska - måste! - ta hjälp.

Anledningar till varför en rörmokare ska anlitas

Det andra området handlar om vatten och det kommer inte med några måsten; men däremot så bör man alltid anlita en rörmokare , Varför? Vi ger några punkter som argument till detta.

  • Vattenskador: Tvärtemot vad många tror så sker de flesta svenska vattenskador i köket. De flesta gissar på badrummet och visst förekommer sådana även där - men inte alls i samma omfattning. I badrummet har man fuktskydd och fuktspärrar; det har man inte i köket. En diskmaskin som du installerar på ett felaktigt sätt kan börja läcka och då går det fort. Detsamma gäller kranar, ledningar och rör. Det ser kanske bar ut för stunden och du kan till och med vara väldigt nöjd med ditt jobb; men om något händer - ja, då är det också nästan en garanti för en vattenskada. Särskilt om du inte är i hemmet. Därför ska en rörmokare närvara.
  • Kostnaden: Om du installerar en diskmaskin i köket i Stockholm utan någon hjälp av en rörmokare och scenariot ovan äger rum - vem betalar? Du kanske tar för givet att din hemförsäkring täcker kostnaden, men det är det knappast troligt att den gör. En obekväm överraskning för många som alltså får betala skadorna ur egen ficka. Och: vad händer om du bor i ett bostadshus i Stockholm och vattenskadan drabbar tredje part? Det blir extremt kostsamt. I Sverige så räknar man med att det kostar närmare 5 miljarder varje år för att laga vattenskador. Bidra inte till den potten, anlitar du en rörmokare så minimerar du också riskerna.
  • Kostnaden, del 2: Det är inte speciellt dyrt att anlita en rörmokare för enkla arbeten som att installera exempelvis en diskmaskin. Dessutom så kan du använda dig av ditt rot-avdrag och därmed dra av 30% av den totala arbetskostnaden - med ett årligt tak om 50.000 kronor att förhålla dig till.

Lästips: Stopp i toaletten  - tips för att lösa upp stopp i toan

Total- eller delentreprenör – vilket lönar sig att välja?

7 maj 2018

Har du behov av att renovera ditt hus? Är badrum eller kök slitet? Då kan en renovering göra dem fräscha på nytt. Vad ska man välja; ett företag som gör allt, eller bara en del? Det beror på hur mycket du själv kan göra. Ju mer du själv kan renovera, desto billigare blir det sett till hela kostnaden. Är det så att du inte är så händig, kan det däremot löna sig att låta ett företag ta på sig en totalentreprenad; alltså hela ansvaret för arbetet att få hela badrummet eller köket klart. Det finns några fördelar med det som vi här går igenom.

Fördelar med totalentreprenörskap

Istället för att du ska agera byggherre och hålla kontakt med alla olika hantverkare som ska komma efter varandra för att inte förlora tid som går åt till att arbetet bara blir stående, kan hantverkarna själva se till så att inte arbetet blir stående för att man inte får tag i rätt hantverkare. Ofta brukar arbetet gå mycket snabbare när företagen själva står för ansvaret att arbetet blir gjort. Själva vinner de ju på att få jobbet gjort så snabbt som möjligt. Hinner de bli klara med ditt arbete, kan de ta på sig nästa arbete och kan fakturera så många som möjligt, och är det ett seriöst företag vill de vinna tid, då tid är pengar, eller hur.

Nackdel

Det kan medföra större kostnader att företaget tar ett ansvar för arbetet. Det brukar bli så, att hantverkarna tar betalt för att själva se till att VVS-montörer och elektriker kommer när de ska, så hantverkarna är klara med kakling och golvläggning. Det kan ge dig mindre insyn i arbetet, men det är olika från företaget till företag. Inte alla utestänger kunden under pågående arbete, men de är vana vid att ta ansvar själva och låta dig som kund komma in först när det hela är klart.

Fördel med delentreprenörskap

Det finns vissa fördelar med att enbart anlita vissa hantverkare själv ifall det är så att du är intresserad av renoveringsarbetet. Du får ta ett större ansvar och ringa de olika hantverkarna; först snickarna som kommer och lägger golv, VVS-montörer som lägger rör och fixar med ventiler, sedan elektriker som kommer och drar elen och så vidare. 

Nackdel

Du får själv göra ett arbetsschema och hoppas på att alla dyker upp när de ska. Händer det något så att arbetsschemat måste justeras är det du som måste se till att hantverkarna dyker upp vid en senare eller tidigare tidpunkt. Har de andra uppdrag på gång, kan det bli svårt att få dem att flytta på sitt eget tidsschema. Anlitar du ett företag för totalentreprenad slipper du detta dilemma, och kan få ner arbetskostnaden.

Läs mer här om en byggfirma i Stockholm på: https://www.byggfirmastockholm.biz.

Sanera marken innan du bygger

2 maj 2018

Ska du bygga ett nytt hus? Har du redan sett ut tomten som du vill köpa? Då kan du göra en inspektion av marken innan du bestämmer dig för den. Om området ligger nära en nuvarande eller före detta industriområde kan priset på tomten ligga lägre än på andra ställen. Det kan verka lockande att få ett bra pris på en tomt som man vill bygga på, men det finns vissa risker som man kan eliminera genom att undersöka tomten  som du funderar på att skaffa dig och bygga på. Då finns det några alternativ som du kan välja mellan.

1. Fråga kommunen om de har gjort en inspektion av marken

Du kan alltid rådfråga kommunen om de har gjort inspektioner av marken innan du bestämmer dig. Har de gjort det, kan du ju alltid lita på deras ord. En tomt som har frågetecken om lämpligheten att bygga på bör inspekteras ordentligt.

2. Gör en egen inspektion

Om inte kommunen har gjort någon ordentlig inspektion bör man göra det själv. Då kan man anlita ett företag som kan göra det och som har erfarenhet av markinspektioner. Då bör de göra an avvägning om marken behöver saneras eller ej.

3. Låt sanera marken eller köp en annan tomt

Hittar man hälsovådliga kemikalier i marken bör man sanera den. Gör man det, kan man sedan vara trygg med att marken inte längre är hälsovådlig. Det är framför allt följande ämnen som klassas som hälsovådliga; olika bekämpningsmedel. Det kan tyckas vara märkligt att man har använt sig och fortfarande använder sig av gifter när man odlar grönsaker eller sädesslag, som folk sedan ska äta. Men så är det. Även om varje planta inte utsätts för så stora mängder bekämpningsmedel, kontamineras marken som tar emot alla bekämpningsmedel under lång tid. Andra farliga ämnen är cyanider och cyanväte, som är båda cancerframkallande, liksom dioxiner, fenoler och vissa metaller. Det kan finnas PCB, som släppt ut ur plastfabriker och klorerade lösningsmedel i marken, liksom svavel och svavelväte. Hittar företaget dessa kemikalier bör man sanera marken och avlägsna det som är kontaminerat.

Anlita rätt bolag som för marksaneringen

Välj ett bolag som har stor erfarenhet av marksaneringar och som kan göra rätta bedömningar för hus och om marken bör saneras. Det är för det mesta en bedömningsfråga om marken behöver saneras eller ej. Allt beror på vilka ämnen som hittas och i vilka mängder. Anlitar du ett erfaret bolag, har de rätta maskinerna och metoderna för att göra så liten påverkan på miljön som det bara går, samtidigt som de ser till att få bort alla hälsovådliga ämnen. Läs mer här om marksaneringar på: https://www.marksanering.nu.

Vill du slipa om ditt trägolv?

27 mar 2018

Funderar du på att slipa om ditt golv? Det gör du helt rätt i. Gamla trägolv blir som nya med rätt sorts golvslipning. Tyvärr krävs det stora maskiner för att slipa ett helt golv. Slipar man det för hand kan det ta minst en veckas heltids arbete och efter det kan du ha förslitningsskador i dina händer och armar.

Om du inte delar upp arbetet så att du hinner vila dig emellan. Då kan arbetet ta cirka en månad, ifall du gör lite varje, eller varannan dag. Låter du ett företag som har rätt sorts maskiner slipa golvet åt dig, tar det endast mellan en och två timmar så är det slipat. Efter ytterligare några timmar, har du fått en efterbehandling av golvet så att det håller längre och har fått en fin yta.

En professionell slipar golvet på några timmar

Allt som allt tar då arbetet en hel arbetsdag, så har du ett riktigt fint trägolv. Fattas det en bit i trägolvet, är det bäst att ersätta biten som fattas, eller ersätta en trasig bit av trägolvet. På så sätt stoppar man smutsen från att tränga in i golvet. Det kan dessutom vara bra att slipa listerna och socklarna, så kan man ytbehandla det i samma nyans som resten av golvet.

När det kommer till ytbehandlingen av trägolv, är det bäst att överlåta det arbetet åt en professionell golvslipare. De har expertisen och kunskapen om vilka träslag som behöver de olika behandlingarna, lack, olja eller hårdvax. Tänk på att man också kan få dessa behandlingar med den färgnyans som man önskar. Vill du ha ett ljusare golv kan du då välja en ljusare nyans i lacken eller i vaxet. Olja, däremot är mörk till färgen och svår att göra ljusare, däremot kan du välja någon annan mörk färg till oljan, såsom mörkrött, mörkblått, mörkbrunt eller mörkgrått. Skillnaden blir inte så stor, men vill du ha mer färg i oljan kan man välja det.

Välj det miljövänliga och slipa golvet

Väljer du att slipa golvet i stället för att köpa nytt, riva ut och lägga det nya golvet, väljer du att agera miljövänligt. Varför fortsätta köpa-slita-slänga? Det gynnar alla att vi alla blir mer miljövänliga. Det kräver nästan ingen energiresurs för att slipa golv jämfört med att tillverka ett helt nytt golv.

Tycker du det är svårt att hitta en golvslipare av trägolv? Bor du i Göteborg har du fler än 10-tal företag som erbjuder golvslipning. Tycker du det är svårtytt hitta dem kan du alltid googla golvslipning Göteborg. Då får du flera förslag på företag som arbetar med golvslipning i den staden. Självklart skriver du den ort där du bor, om du inte bor i Göteborg.

Ditt hus blir aldrig säkrare än husgrunden

15 mar 2018

Ska du till att bygga hus? Har du bestämt dig för vilket sätt  du ska bygga ditt hus? Det vill säga, ska du skaffa dig ett modulhus, eller ska du bygga från grunden? Har du redan anlitat det företag som ska bygga huset? Har du begärt ett företag som åtar sig en totalentreprenad? Det finns många för- och nackdelar med de olika valen. När det kommer till pris skiljer det sig egentligen åt särskilt mycket. Det som gör att priset stiger, är dels, var i landet huset ska byggas, vilka material som man väljer, samt husets konstruktion. Det är i princip dyrare att bygga en plans villor, än en och en halvplans villa. Även om du väljer ett företag som gör en totalentreprenad så kan priset sticka iväg. Billigast är att anlita flera olika hantverkare. Det kommer att krävas mer av dig som husägare, eftersom det innebär att du måste ta ett ansvar för att passa ihop de olika hantverkarna.

Hur ser tomten ut där du ska bygga huset?

Andra saker som inverkar på priserna är tomtens utformning. Saker som om man är tvungen att spränga, eller påla huset inverkar också på priset på så sätt att det höjer kostnaderna. Det billigaste är definitivt att bygga med återvunnet material. Då kan man komma undan med cirka 8.000 kronor per kvadratmeter.

Oavsett hur man gör och bygger, behöver man en bra grund. Inget hus blir bättre än den grund som huset står på. När det kommer till den tomt där du har planerat att bygga, är det viktigt med hur du gör med grunden, det kan inte nog betonas. För att vara på den säkra sidan bör du göra en geoteknisk undersökning av tomten. Utifrån den bör du bestämma hur du ska låta grunden konstrueras. När man skapar en husgrund är det viktigt att gjuta en sådan i betong. Antingen gjuter du en platta, eller en krypgrund, eller med pålar. Vilket av dessa alternativ som du bör välja beror på markens beskaffenhet.

Bästa husgrunden är en gjuten platta

En platta på marken, är det vanligaste när man bygger ett nytt hus. En platta på marken är en bra lösning som borgar för att inte bygga in fukt i huset. En krypgrund bygger man när man behöver en fribärande bottenbjälklag. Hus som byggs av moduler har oftast en krypgrund. Det innebär att man använder en grundläggning som inte innebär någon gjutning av grunden alls. Man kan även bygga en hybridgrund, som är en kombination med en platta på marken och ne krypgrund och passar hus som har en fribärande bleklagt, eller ett flytande golv. Då får man en bra isolering i grunden och slipper att ventilera kryputrymmet.

Många väljer att gjuta sitt hus i betong för att få en stabil konstruktion. Sedan kan man beklä den med träpaneler, men då har man en en bra grund och konstruktion som man kan lita på att den består.

Vanligt med totallösning vid köksrenoveringar

15 mar 2018

I slutet av 2017 publicerade ett företag som säljer kök i Stockholm ett pressmeddelande med statistik över hur svenskarna köper köksinredning och hur många som väjer att montera dessa själv. Trenden är tydlig – allt fler köper inredning och beställer snickare på samma gång.

Från 2010 har den genomsnittliga tillväxten för byggvaruhus varit 4 % fram till 2018. Piken var 2015 då tillväxten var 12,3 % om man jämför mot 2014. Att många renoverar sina hem är inte oväntat vilket även återspeglas i många inredningsprogram i TV och renoveringsprojekt som visas på internet och annan media.

Den breda renoveringsivern syns även gällande köksrenoveringar då efterfrågan på dessa produkter generellt ökat. Men det är inte bara material och inredning till köksrenoveringen som ökat i efterfrågan. Efterfrågan på snickare som kan genomföra renoveringen av köket har ökat i ännu större takt.

Företaget vittnar om ett trendbrott. För 15 år sedan fick de montera ca hälften av de kök som såldes via deras butik. Idag är siffran upp på närmare 94 %. På 15 år har nästan en fördubbling skett och de absolut flesta vill inte genomföra en köksrenovering på egen hand utan vill ha hjälp.

En annan trend som andra företag vittnar om är att kunderna vill genomföra mer renovering när de ändå är igång. Det kan handla om att trappen ska renoveras, köket ska bytas ut och mattan i vardagsrummet tas bort. Kunderna vill ha allt klart på samma gång och passar gärna på att åka på semester under renoveringstiden för att komma tillbaka till ett nära färdigrenoverat hem.

Vissa regionala och butiksmässiga skillnader

I detta fall var det ett företag i Stockholm som samlat statistik och presenterat detta i ett pressmeddelande. Just denna butik har alltså upplevt en extrem ökning i efterfrågan på snickare. Liknande statistik visar sig från andra hantverksyrken i Stockholm och snickare är även en av de mest underbemannade branscherna vilket tyder på en ovanligt hög efterfrågan.

Skulle underökningen genomförts i ett större sammanhang och nationellt är sannolikheten liten att samma ökning går att se. På mindre orter är människor generellt mer benägna att genomföra vissa hantverk själv eller med hjälp av vänner och släkt. Men även här kan det ses en signifikant skillnad gällande anlitande av hantverkare.

Till viss del kan även efterfrågan på snickare vid köksrenoveringar styras av de olika återförsäljarna. Med paketlösningar kan priset på hantverkarna hållas nere eftersom man tjänar mer tack vare merförsäljning. Hur just detta företag ändrat sin marknadsföring över tid framgick däremot inte i pressmeddelandet.

Så sparar du på elen

28 feb 2018

Det är en fröjd att bygga själv, om man kan. Det är ju tyvärr inte alla som kan det. Är man något så när händig, kan man alltid rådfråga om hjälp. Har man någon i sin närhet som är duktig på att bygga och renovera kan man be att få följa med när de bygger och vara deras ”högra hand”, det vill säga hjälpa till och bära, ge rätt redskap och på annat sätt vara behjälplig. På så sätt lär man sig mycket om hur man smäller upp nya väggar, isolerar fönster och väggar. När du väl sedan ska renovera eller bygga hemma, då vet du mer hur du ska lösa olika detaljer som du behöver hemma.

Vad du inte ska göra själv

Även om det är mycket man själv kan göra och renovera, är det vissa saker som man ska avhålla sig från. Rörinstallationer, till exempel. Vet man inte exakt vad man gör, bör man be en fackman göra det. Alla våtutrymmen bör isoleras och installeras av en utbildad VVS-montör.

Elektricitet är en annan sak som man absolut inte ska ge sig på, om man nu inte råkar vara utbildad elektriker själv. Allt som inte sitter fast i väggarna kan man göra själv. Det är en bra tumregel. Därför innebär det alla nya installationer som sitter fast i väggen, ska utföras av en behörig elektriker. Nya vägguttag, är exempel på det. Behöver du dra en sladd utanför väggen kan du bestämma själv hur du gör. Alla andra elledningar och kablar ska en elektriker göra. Det är av respekt för din och de som bor med dig. Elektriciteten är en farlig kraft som kan förstöra och till och med döda. Läs mer här om elektriker i Göteborg.

Vad du kan göra för att spara el

Det är otroligt vad vi slösar på energi. Vi är lite för hemmablinda, men faktum är att var och en av oss, svenskar, lever som om vi hade tillgång till resurser av fyra jordglober per person och år. Tänker man på det och låter det sjunka in, kan man inse att det är ganska ohållbart. Det är inte alla som lever så, som tur är. Det är egentligen alla länder norr om ekvatorn som lever så. Den andra halvan har en mycket lägre levnadsstandard och det är egentligen ohållbart. Det är också lätt att göra som strutsen och gömma huvudet i sanden, vilket inte är någon lösning. Istället kan var och en fundera på hur vi kan slösa mindre energi.

Så sparar du el

i kan alla stänga av maskiner när vi har använt dem. I våra hushåll använder vi alltmer med hjälp av el; diskmaskinen, tvättmaskinen, torktumlare, elvispar, mikrovågsugnar och så vidare. Börjar man rada upp alla maskiner vi använder i vårvardag blir listan lång. Egentligen kan alla fundera på hur det skulle vara om vi inte använde el alls, då kan man hitta lösningar på sådant man inte har tänkt på i första taget. Sedan kan man se vilka maskiner som kan bidra till att spara el. Koka vatten i en vattenkokare är ett sådant exempel. Tina fryst mat i kylskåpet i stället för i mikron. Inte ladda mobilerna längre än vad vi behöver. Stänga av datorer och TV-apparater under natten.

Bor man i ett gammalt hus, med gamla uttag, kan man byta ut dem. Dels för den egna säkerheten, men också för mer effektiv elanvändning. Ber man en elektriker om råd kan man få bra lösningar på sin elsituation.

← Äldre inlägg