Bygga själv

Blogg

Se till att få in syrerik luft!

23 mar 2019

Så här borde alla tak se ut i Stockholm. Alla hus borde ha riktiga och starka ventiler som ser till att husen i Stockhom får in syrerik luft. Samtidigt är det så mycket som 30 procent av det som vi värmer husen som försvinner rakt ut i ventilerna, och ingen vill ju bra elda för kråkorna, eller hur? När man bygger bör man därför se till att huset får FTX-ventiler som värmer upp inomhusluften med den syrerika luften som kommer in utifrån. 

Så bör du göra för att få syrerik luft inomhus

Det första du bör göra är att till exempel googla "ventilationsfirma Stockholm" för att säkerställa att det kommer in frisk luft i huset. Både huset i sig och människorna som bor i huset behöver bra och effektiva ventiler som drar in syrerik luft in i huset. Om du rådfrågar en ventialtionsfirma i Stockholm får du råd om hur du bör bygga för att få de slags ventiler som du behöver. Om du inte känner till någon bra ventilationsfirma med bra ventiler får du exempel på sådana ventilationsfirmor i Stockholm när du googlar "ventilationsfirma Stockholm". Så får du kontaktuppgifter och kan ringa någon av dem, och be om offert och referenser.

Syrerrik luft inomhus säkerställer hälsan

Det är vi människor som behöver den syrerika luften för att må bra. Huset i sig behöver en jämn värme i huset för att till exempel luften inte blir för fuktig, och att rören inte fryser till när det är kallt ute. Är det för kallt uomhus, vilket det ofta blir under vintrarna kan rören frysa till och slutar fungera som de ska. Alla som har en sommarstuga eller fritidshus, där de inte är så ofta på vintrarna märker att kylan alltför lätt gör så att rören i huset inte fungerar. Då är det bäst för huset att det inte blir kallare inomhus än 15-17 grader. Har man då en bra ventilering ser man till att värmen inne fördelas så bra som möjligt i hela huset.

Se över ventilerna i huset

Om det är länge sedan du såg över ventilerna bör du ta dit en ventilationsfirma som kommer och mäter luftfuktighet och hur mycket syre du får in i huset. En ventilationsfirma kan ge dig råd om hur du bör bygga för att säkerställa att luften inne har den rätta kvaliteten. Tänk också på att göra en OVK-besiktning om du redan har ett hus. Det gör en ventilationsfirma åt dig. Det är deras uppgift att kontrollera luften inomhus. Här kan du läsa mer om en sådan ventilationsforma i Stockholm som kan hjälpa dig: https://www.ventilationsfirmastockholm.se.

Så förlänger du hållbarheten på taket

7 mar 2019

Det viktigaste på en villa är att fasaden och taket håller mot väder och vind, att fönster är tillräckligt täta. Den största utgiftskostnaden för villaägare brukar vara uppvärmningskostnaderna. Att kunna sänka dem brukar vara det viktigaste som en villaägare kan göra för att leva på ett hållbart sätt. Att se över att fönster är täta och att inomhusvärmen inte sipprar ut är viktigt för den som inte vill slösa alla sina pengar på värme som bara sipprar ut iställer för att hålla villan varm inomhus. Taket kan släppa in fukt eller nederbörd om det inte är tillräckligt tätt. Därför är det viktigt att hålla ett vakande öga över det hur taket är. Här tipsar vi om, hur du kan upptäcka brister på villataket på snabbaste sättet.

1. Fläckar på insidan av yttertaket

Det är bra om du går upp på taket regelbundet, minst en gång per säsong, men om du inte kommer dig upp på taket, är det lika viktigt att du går upp på vinden regelbundet, kanske en gång i månaden under höst- och vintermånaderna. Titta på taket, och se efter om du ser förändringar på taket. Ser du små prickar, som inte försvinner om du rengör taket på vinden, kan du misstänka att du har fått fukt på taket och bör renovera det. har du fått fukt i taket, måste du riva ut det som har skadats av fukten och lägga på nytt material.

2. Lukt som påminner om fuktig jord

Om du kommer upp på vinden och känner en lukt som påminner om fuktig jord, då kan du med rätta misstänka att du har fått en vatten- eller fuktskada på taket. Då är det viktigt att du ser till att riva ut det skadade området och er sätter det med nytt och friskt material. Sedan bör du lägga om, eller se till att renovera om taket.

3. Skarvar på taket är illa gjorda

Du kan även gå upp på taket – glöm inte säkerhetslinan – och syna taket från ovansidan. Då bör du framför allt titta på skarvarna. Ser du någon skarv där som behöver åtgärdas är det mycket viktigt att du först lägger en presenning över skarven, river ut det som har skadats och sedan låter det torka innan du lägger på nytt och fräscht material. En annan sak som du regelbundet bör göra är att måla om det. Tar du kontatk med en byggare som kan tak och ommålningar, får du en ny yta på taket som håller mot väder och vind och som ser till att taket håller tätt i många fler er. Läs mer om takmålning i Stockholm på: http://www.takmålningstockholm.se.

Att anlita svartarbetare till din badrumsrenovering kan stå dig dyrt

2 mar 2019

En badrumsrenovering kan bli väldigt dyr i Stockholm och då väljer många att ta sig genvägar till målet.
Det kan betyda att man hyr in svartarbetare som inte är certifierade av någon av de två branschorganisationerna i Sverige. Det kan även innebära att man sparar in på materialkostnaderna och därav får ett sämre resultat. Det kan betyda att man sköter hela renoveringen själv utan att ha läst på tillräckligt mycket, vilket kan leda till att några av de viktigaste stegen inte utförs.

Svartbyggen

Att använda sig av svartarbetare kan låta mycket lockande till en början. De lockar med låga priser och flexibla arbetstider.
Du kanske känner en hantverkare som erbjuder dig en badrumsrenovering till ett fantastiskt pris på villkor att det sker utanför ordinarie arbetstid och helt privat, dvs. svartarbete.
I detta fall så kan det mycket väl låta som ett bra val, du känner ju hantverkaren och vet att han kan sitt yrke.
Något att beakta är dock att om du använder dig av svartarbete är att du inte får någon typ av intyg på att en certifierad hantverkare har gjort renoveringen.
Det kan orsaka stora problem om du skall sälja bostaden en dag. De flesta är skeptiska till att ta risken att köpa en bostad med ett badrum som kan vara eller kan bli fuktskadat då man inte kan garantera att renoveringen av badrummet har utförts korrekt.

Kolla upp vad som krävs av ditt försäkringsbolag

En del försäkringsbolag kräver att badrumsrenoveringen har gjorts av en certifierad hantverkare för att försäkringen skall täcka eventuella fuktskador.
Men de flesta försäkringsbolagen har bara som krav att du har följt de riktlinjer och använt dig av de material som är godkända av de svenska branschorganisationerna som ansvarar för badrumsbyggen.
De kräver dock att arbetet har dokumenterats med bilder på alla de olika stegen och att du har sparat alla kvitton till materialen du har använt till bygget.
Om du skulle råka ut för fuktskador i badrummet en dag som kommit till följd av en felkonstruktion så är det kört om du har använt dig av svartarbetare.
En firma som är certifierad för badrumsrenovering i Stockholm kommer alltid att ha en försäkring som täcker alla skador om det mot alla odds blev något fel med badrummet som ledde till fuktskador.
Om du har renoverat badrummet själv och har följt alla de riktlinjer som gäller och du har dokumenterat hela processen och har sparat alla kvitton så skall det vara lugnt, ditt försäkringsbolag kommer då att ersätta dig för skadorna.
Men det är en process du måste gå igenom där ditt försäkringsbolag först kommer att skicka ut en representant från bolaget som kontrollerar ditt badrum och kollar att allt faktiskt har gjorts korrekt.
De kommer att vilja se alla bilder på processen och så vill de kolla igenom dina gamla kvitton.
Frågan du måste ställa dig själv är om det är värt den kortsiktiga vinningen du gör mot den potentiella risken du tar.

Bygg en personlig villa

1 mar 2019

Avgörande är självklart vart huset ska stå. Antingen river man ett befintligt hus och bygger där det stod eller så måste man köpa en trevlig tomt. Då är det viktigt att tänka på väderstreck, markförhållanden, vindförhållanden och närheten till grannar och vägar med mera.

Det kan vara smart att redan här ta kontakt med en erfaren arkitekt så inget missas. Har du tillgång till en detaljplan från kommunen så står det var och hur du får bygga. Finns det ingen detaljplan måste en sådan beställas enligt bygglagen. Det kan ta tid så missa inte detta i ett tidigt skede.

Hos en arkitekt kan du diskutera fram hur ditt drömhus ska se ut och hur det ska byggas. När detta är bestämt får du en professionell ritning att utgå ifrån.

El, vatten och avlopp 

Om det inte står ett hus på tomten där du vill bygga måste man kontakta kommunen. Finns det färdigdraget vatten i området måste man betala för anslutningar och ledningar till tomten. Det kostar cirka 90 000 kronor. Bygglovet kostar upp till 50 000 kronor och elanslutningen kostar runt 20 000 kronor.

Husgrund och försäkring

Om det inte finns en husgrund på tomten måste man ordna det först. Det finns ett flertal alternativ att välja på beroende på vilken konstruktion som är tänkt. Här är det viktigt med markens geologiska och geotekniska egenskaper för att undvika problem med tiden.

Det är viktigt att ha en bra försäkring innan bygget startar. Det regleras av lagen och man får inte ens börja bygga om man inte är försäkrad. Kontakta ditt försäkringsbolag och undersök vad som gäller. Senast 2 år efter att du flyttat in i det nya huset måste man ha en energideklaration. 

Vilka behov har det nya huset?

När du fått allt godkänt för att bygga en villa på tomten måste det bestämmas hur stort huset ska vara. Vilket sorts hus ska det vara? Ett bra tips är att tänka sig 10 år framåt och utgå från det. Har hushållet bil eller är tanken att köpa en framöver kanske man ska bygga ett garage. Hur stor är familjen idag? Finns det barn eller planeras det för det i framtiden?

Hur ska huset se ut rent estetiskt? Få inspiration av grannar, internet eller i magasin. Var påläst, ta reda på fakta om olika husalternativ. Samma gäller uppvärmning och isolering. En bra isolering sparar energikostnader och ger skydd mot fuktskador i framtiden. Välj ett bra material på huset från början annars tenderar det bli dyrt framöver.

Innan man svävar iväg är det såklart avgörande hur familjens budget ser ut. Man måste sätta ett maxtak tidigt så man har råd. 

Bygg ett eget hus

22 feb 2019

Många följer sin dröm och bygger sitt eget boende från grunden. Men jag är ju ingen hantverkare tänker du.. Var lugn, det enda man behöver göra är att välja hur huset ska se ut så sköter hustillverkaren resten. Självklart behöver man ha en tomt att bygga huset på, men det finns gott om tomter att köpa eller så river man det gamla huset och ställer det på samma ställe.

Hur går det till?

Det är en del att ta ställning till och ordna inför husbygget. Det är troligen den största investeringen man gör i livet så var noggrann och stressa inte fram besluten och vara noga med alla förberedelser. 

Här följer några punkter att ta ställning till.

 • Projektets budget och lånelöfte.
 • Tomtval - var ska huset stå?
 • Vilket sorts hus möter familjens behov bäst?
 • Husval - hur många plan, hustyp, material med mera.
 • Produktionskostnadskalkyl.
 • Planlösning.
 • Entreprenadform - behöver man hjälp med allt eller kan man sköta något själv?
 • Förberedelserna; undersök köpeavtal, bygglov, nybyggnadskarta, byggstart, bygganmälan och försäkringar med mera.

Stort antal husformer

Många husbyggare är stor kunskap och lång erfarenhet av produktion av prefabricerade trähus. I dessa fall byggs och levereras kvalitativa lösvirkeshus helt enligt kundens önskemål och krav. Valmöjligheterna är oändliga när det handlar om olika varianter av nybyggda hus.

Finns behovet av en smidig och mindre enplansvilla med stor tillgänglighet och med en tomt som inte skuggas av huset på grunda sin storlek. I dessa kan man välja till en enkel carport ller garage för hushållets bilar och trädgårdens alla verktyg och maskiner.

Varierande storlekar att välja på

Kanske faller valet på ett flerplanshus på grunda av familjens storlek. I dessa fall finns så kallade 1 ½ plan, där man smart och yteffektivt får ett halvt plan extra på en övervåning med sluttande tak. Man får helt enkelt en mysig och trevlig vindsvåning.  

Det finns en variant till på samma tema, nämligen 1 ¾ planshuset. I dessa hus höjs väggarna på övervåningen, vilket gör att samma golvyta som på nedervåningen. 

Självfallet är ett tvåplanshus fortfarande vanligt. Här får man ett stort och vackert hus med mycket yta för den stora familjen med full takhöjd på båda planen. I dessa hus är det möjligt att ha fönster i alla väderstreck med härligt ljusinsläpp. Kanske vill man ha en trevlig balkong på övervåningen?

Dags att ta steget

När alla förberedelser är klara är det dags att ta nästa steg innan drömmen blir verklighet. Ta kontakt med en erfaren och kunnig firma som bygger kvalitetshus från grunden för att bygga ditt unika och personliga hus. 

Välj rätt material till taket

9 feb 2019

Ska du bygga nytt tak? Du kanske står inför valet av byggmaterial till taket? Det kan vara svårt att välja mellan ganska likartade material som passar till tak. Tegel är bland det mest traditionella när det kommer till tak på svenska hus. Av tradition bygger vi tak med tegelpannor, men för enkelhetens skull kan man även välja andra material som är minst lika hållbara som tegelpannorna. Det finns numera betong som ser ut som tegelpannor och som är minst lika hållbara. Vi är helt enkelt bara inte vana vid att bygga tak med betong. Betong är precis som tegel ett material som inte slits ut, om det inte utsätts för yttre våld. Betongen, liksom teglet kan du enkelt måla om, och förlänger på så sätt hållbarheten.

Många funkishus har papptak

De hus som ahr papptak idag, kan gott och väl byta ut taket mot plåt och ändå behålla det stiliga taket. Byter du ut ditt papptak mot ett i plåt, ser du till att bygga ett tak som håller i minst 50-60 år. Ser du även till att måla om det regelbundet, förlänger du takets hållbarhet avsevärt. Plåten håller så mycekt bättre, även om papptaken. Du kan i stort få samma utseende på plåttaket som du har på papptaket. Att inte bygga tak med plåt är till och med dumt om man jämför hållbarheten och priset som du får ge för plåttaket och hur länge ett sådant plåttak håller. Väljer du att måla om det, i stället för att byta ut hela papptaket efter 20 år, gör dig också till en mer miljövänlig villaägare. Att ständigt riva ut, bygga nytt är inte miljövänligt i längden.

Anlita plåtslagare i Stockholm

För att få en riktigt erfaren plåtslagare till ditt husbygge är det bäst att jämföra de olika plåtslagarna med varandra innan du bestämmer dig. Genom att ringa och be om offert och referenser kan du jämföra dem med varandra. Är det en seriös plåtslagare ser de till att komma ut till dig innan de ger dig en offert, detta för att de ska kunna ge dig en så realistisk offert som möjligt. Det är inte bara priset som avför vem som är bäst, det är minst, om inte viktigare med referenser. Som bekant finns det olika hantverkare, bdåe sådana som tycker att arbetet är viktigt och att kundkontakten är viktig, och så finns det de som inte anser att varken eller är särskilt viktig. Fortsätt läsa mer här om plåtslagare i Stockholm.

Bygg utegym när du bygger nytt

4 feb 2019

NÄd u ska bygga dig ett eget hus, är det en bra idé att se till att det som finnsi  huset och utanför huset, är till allra sötarsta nytta för digh ioch alla dem som ska bo i huset. Här kan man vara kreativ och se till så att även uteplatsen, och trädgården, inte bara är fin på sommarne utan även kan göra så att du mår bra även under vinterhalvåret. Vad kan man göra för att kuna utnyttja trädgården på bättre ästt än bara lägga en ljusslinogr utomhus? Här listar vi några av de olika skaer som du kan hitta på för att vistas utomhus fler gånger och på ett mer effektivt sätt än annars.

Bygga en uteplats med matbord

Vi siter ju inomhus aldlelse för mycket i vårt moderna samhälla, Det blir alltmer sällan som vi faktiskt kommer oss ut och vistas ute längre stunder. Ibland kan vi nästan behöva tvinga oss själva att komma ut, och vistas längre tider uomhus än bara på till eller från jobbet. Så vad kan man göra för att tvingas till att vistas ute mer? Har man ett kontorsjobb, blri det lite svårt att tvinga sig själv att sitta utomhus mer än under 15-minuterspauser, eller under lunchrasterna. Däremot om du "tvingar" dig själv att sitta utomhus när du äter, kan du se till att vistas mer uteomhus. Varför inte byga en mathörna i trädgården? Om du bygger en riktig mathöran med matbord och rymliga stolar i din trädgård, kan du ta med maten och sitta utomhus även under vintern. Kläs på dig, ta med fårskinn och filtar och plädar så att kan du äta utomhus vid varje måltid. På så sätt kommer du ut och får mer frisk luft. Du bloir inte bara rosig om kinderna när du sitter alltmer utomhus, du kommer också att bli mer hälsosam, då du får mer motståndskraft av att sitta utomhus när du äter.

Bygga lekpark för barnen 

Se till att barnen kommer mer utomhus genom att bygga en fin lekpark åt demi trädågrden. Får de vanan av att vistas utomhus när de leker, är det en bra böjran opch ger dem bra vanor att vistas utomhus så snart det är dags för dem att leka. varför itne bygga fina gungor ute, sandlåda till de minsta och enkla klätterställningar för de större barnen. När de vistas utomhus blir det starka barn som får bra motståndskraft och de smittar heller inte varandra på samma sätt som nrä barnen är inomhus och leker med varandra.

Bygga ett utegym

Se till att själv var automhus mycket mer. Varför inte bygga ett utegym åt dig? Om du ser till att du har gymredskapen när a till hadns är det lättare att koma igång med goda vanor. Det är bara tt sätta igång med att cykla, lyfta hantlar, och träna magmusklerna om du har ett gym precis utanför dörren. Bor du i en BRF, är ett utegym bland det allra mest attraktiva som man kan bygga för att få fler spekulanter när det kommer till att sälka någon bostadsrätt.

Städa själv eller anlita byggstädningsbolag?

31 jan 2019

Det finns många byggarbetare som är lättade över att det finns byggstädare som kommer och hjälper dem att ta vara på allt skräp som det uppstår under byggets gång. Det är mågna kemikalier som bör tas till vara och som iste ska spridas i naturen eller fästa sig i marken när det är färdigbyggt. Då är det mycket praktiskt att det tas om hand av kompetenta personer, som könner till vart allt avfall och skräp ska kastas på rätt sätt och på ett miljövänligt och ansvarsfullt sätt. Arbetar man som byggare, är det ofta så att man mentalt är inne på nästa bygge. Ändå återstår det mycket arbete innan man är riktigt färdig med det bygge som man håller på med. Att då kunna anlita byggstädare underlättar en hel del.

Finns i Stockholm

Framför allt finns dessa att tillgå i Stockholm och i landets större städer. Det är där som behovet av byggstädning är som störst och som har den största marknaden för byggstädning. Det är bra för dessa företag att ha en stabil marknad som gör att de kan arbeta med dessa områden, då det verkligen behövs den kompetensen för att även byggsektorn ska kunna arbeta på miljövänliga sätt. 

Välkommet med mera miljötänk

Det är välkommet att se att det faktiskt går att vända en trend och att det blir allt mer fokus på det miljövänliga området. Inom byggsektorn har man haft en ganska naiv inställning till byggmaterial, vi tänker här på alla de radonämnen, asbest, PVC, för att inte nämna alla de kemikalier man tidigare har haft i vanlig målarfärg.

Mycket återstår ännu, och vi ser gärna att man kommer till att använda allt mer av de material som vi, lekmän, skulle kalla för "naturliga" material. När det kommer just till så kallade "naturmaterial", som att isolera med ull, i ställer för silikon, isolera med träflis i stället för plaster, ser vi att det är allt fler som anammar den byggsättet och att människor mår bättre i sådan hus.De korrekta kemisten eller geologen, skulle antagligen motsäga detta och komma med några tillrättalägganden men vi låter det stå osagt för närvarande.

Bra om även slutfasen av bygget är miljövänlig

Klart är att det i hela byggprocessen, från start till bygbstädning behövs mer av miljötänkandet och klimatsmarta processer som bygger hus, som både är bra för människor och som inte gör dem sjuka, utan som är hälsosamma för människor och natur. Att anlita byggstädare som tar rätt hand om allt överblivet material, är i alla fall ett steg på vägen.

Istället för dyra stambyten

7 jan 2019

Har du gamla rör? Du vet väl om att gamla stammar bör bytas ut efter 50 år ungefär. Om du vet att du bor i ett äldre hus med äldre rör, bör du se vilket år som de renoverades senast. Är det så att det är 30-40 år sedan någon rörmokare senast såg över dem, bör du vara förberedd på att du snart kommer att behöva se över rören och förekomma problemen innan de blir akuta. Så här kan du göra.

1. Googla relining Stockholm

Börja med att googla "relining Stockholm". Det gör du för att få några exempel av Google på rörmokare som har angett att de arbetar med relining i Stockholm. När du fått några sådana kontaktuppgifter till företag, så kan du ta kontakt med någon av dem. Be om offert och referenser innan du bestämmer dig för ett företag. Kontrollera referenserna innan du bestämmer dig. Här måste vi verkligen understryka vikten av att ta referenser, då det finns de som är duktiga men på samma sätt finns det sådana som bara vill fuska. Alla hantverkare är inte bra.

2. Ta kontakt och be dem komma

Sedan tar du kontakt med den som har bäst referenser och offert. Om det är ett seriöst företag, så kommer de så snart de kan. De bör ha med sig en kamera som kan sända bilder och filmer till en dator, så att de (och du) kan se hur det ser ut inuti rören. Då kan man se hur det ser i rören, vilket är helt omöjligt utan en kamera.

3. Göra en relining

Visar det sig att du har rör som inte har några hål, ja då kan du göra en relining som förnyar rören inuti. Det innebär att du gör en ny, felfri yta och utan skarvar som kan åstadkomma fler hål i rören. Du förnyar dina gaml rör och behöver inte byta ut dem.

4. Byta stammar

Har du hål på dina stammar, bör du däremot genast byta ut dem. Det är bättre att ta den högre kostnaden innan en större olycka händer. Skulle du få en vattenläcka på rören, kan du få långtgående skador på huset. Får du in vatten som går genom väggar och tak, till exempel, då kommer det att ta lång tid innan du kan komma till rätta med den skadan. Du måste riva upp allt som är skadat, torka ur det och renovera med helt nytt material.

När du önskar dig ett uppkopplat hus

28 dec 2018

Har du också önskat dig ett hus som pratar med dig? Som berättar hur mycekt el som har gått åt under den senaste månaden, vilka apparater som har dragit mest el, vilka åtgärder som skulle bheöva sför att kunna dra ner på elförbrukningen ch så vidare. Skaffar du dig ett KNX; EN ISO-standard för hem och fastighetsautomation och som även kallas för smarta hus, kan huset tala om för dig vad det är som händer med belysningen i huset, om säkerhetssystemet, värmen, ventilationen, om du har någon luftkonditionering, övervakning, larm, vatten och energi eller liknande. 

Fördelarna med ett KNX hus

Skulle du skaffa dig ett KNX-hus, skulle det innebära att du inte behöver vara hemma om du till exempel behöver släppa in hantverkare i ditt hus när du är borta. Med hjälp av en kamera kan du enkelt släppa in hantverkare som legitimerar sig. Du kan stänga av vattenkokare, plattor på spisen eller stänga av eller sätta på tvättmaskiner, diskmaskiner och annat som är elektriskt i ditt hem. Du kan enkelt spara energi när du känner behov av det, då du kan styra elförbrukningen varhelst som du befinner dig. Du kan även koppla ihop de olika systemen i ditt hus med varandra; koppla ihop el-, vatten- och värmesystemen med varandra och styra dem på distans.

Skaffa solpaneler så du får oebgränsad el

Varför inte skaffa dig solceller som kan omvandla solens energi till el? Då behöver du inte vara beroende av någon elproducent och du blir din egen producent av el. Den blir dessutom kostnadsfri i framtiden. Du bestämmer själv om du vill använda den el som solpanelerna genererar åt dig eller om du vill sälja den till det allmänna nätet. Beroende på hur mycket el du använder kan du sälja den vidare. När du sedan kanske behöver köpa el, kan du göra det från det elnät som du har sålt elen till tidigare. På så sätt styr du över din egen elproduktion och hur mycket du vill utnyttja elen i framtiden.

Anlita elektriker i Helsingborg

Behvöer du en elektriker i Helsinborg, kan du alltid googla "elektriker Helsingborg" för att få tag i en som arbetar där. Annars skriver du in den ort där du bor, efter "elektriker". Begär offert och referenser så att du vet vad det är för elektriker som du anlitar. Väl till exempel någon som är medlemmar i EIO, Elektriska installatörsorganisationen, R-företagen och som kan styrsystem som till exempel Crestron, Fibaro eller Zensehome.

När du behöver bemanning inom bygg i Stockholm

7 dec 2018

Det händer mycket inom bygg i Stockholm. Det kommer en fullastad (så gott som) buss med nytt folk VARJE dag till Storstockhnolmsområdet. Alla de nya som kommer ska bo någonstans. Det är människor som flyttar in till Stockholm som är allt från vanliga, unga människor som söker nytt jobb, en bostad och tillvaro som storstaden kan ge. Det är sådana som ska studera på universistet och högskolor, på gymnasier och det är älder pensionärer som vill bo nära barn och barnbarn, och så är det en och annan flykting. Det ger ett enormt arbetsunderlag för alla byggföretag. Det finns ett skriande behov av bostäder i Stockholm.

Få in hantverkare via bemanningsföretag

Då är det lätt hänt, att om någon blir avburpt sjuk, skadad eller på annat sätt inte kan arbeta, att du som byggledare står där med ont med folk. Då hoppas vi att du får trösten i det faktum att det är fullt möjligt att hitta folk via ett bemanningsföretag. Även inom byggbranschen. Här handlar det inte bara om sekreterare via Manpower, utan snickare, målare, golvläggare eller kakelsättare eller murare som kan hoppa in för dem som saknas. Om det är så att ni har ett stort byggprojekt, ska ni inte behöva tappa takten på bygget genom att det fattas folk som sitter på de särskilda sysslor som krävs för att bygget ska gå vidare.

Svårt att hitta kunnigt folk?

Som i många andra branscher kan det vara svårt, för att inte säga omöjligt att hitta kompetent och kunnigt folk. Särskilt inom byggbranschen kan man inte ta in vem som helst, som till exempel inom städbranschen, barnskötarbranschen eller som administratör eller växletelefonist. Ska man ha en VVS-montör måste det vara någon som är utbildad och certifierad rörmokare. Det finns rekryteringsfirmor som hjälper till att hitta de rätta hantverkarna precis när du behöver det. Eller som kan bidra med en hantverkare och som du itne behöver anställa, bara anlita nör du behöver det. Precis som andra personaluthyrningsfirmor kan de antingen genom bemanningsföretaget sända dig en kompetent hantverkare eller rekrytera en hantverkare åt ditt företag.

Finns bemanningsföretag inom bygg i Stockholm

Initium är ett bemanningsföretag inom bygg i Stockholm. Det innebär att de håller kontakt med kompetenta hantverkare inom byggbranschen och kan rekrytera sådan till ditt företag om du så behöver. Deras affärsidé är att hjälpa byggföretag med bemanning av hantverkare samtidigt som de fungerar som en länk ut för eventuella arbetslösa som vill ut på arbetsmarknaden. Läs mer på: http://initium.nu.

Ta hjälp av en snickare

15 nov 2018

Den här sidan handlar mycket om att våga ta steget och kasta sig ut på ett djupare, mer okänt vatten. Att våga bygga på egen hand kan ge en stor resa - både mentalt och rent levnadsmässigt. Många kan betydligt mer än de tror sig klara av och har man bara tiden samt tålamod så är också det mesta möjligt. Men, det innebär inte att man aldrig ska ta hjälp.

Det vi menar handlar dels om att vissa projekt är för svåra och att vissa projekt därmed kräver erfarna hanvterkare. Dels så handlar det också om att man inte får göra allting. Handlar det om exempelvis att dra elektricitet så måste man - utan någon återvändo - alltid anlita en behörig elektriker. Lika hårda regler finns inte då det handlar om vatten, men även där bör man ställa konsekvenserna för ett misslyckande - en vattenskada - mot kostnaden för en rörmokare och tryggheten som en sådan de facto ger.

Det är skillnad på äpplen och päron, även då man talar om byggnationer och reparationer. I vissa fall så kommer man att tjäna på att göra saker och ting på egen hand, i andra fall så handlar det om att ta onödiga - ofta kostsamma - risker. En typ av mellanväg finns också: att exempelvis anlita en snickare för råd - men där man själv sköter byggandet. Det är något som vi verkligen rekommenderar.

En snickare kan fungera som en mentor

Vi kan säga att du ska bygga en altan till ditt hus i Stockholm och att du saknar den nödvändiga vanan och erfarenheten. Du har ansökt om- och beviljats ett bygglov och det är således bara att sätta igång. Frågan är bara var och hur du ska börja? Som vi sagt hela tiden.

Att bygga är att göra lite av en inre resa där man upptäcker nya saker hos sig själv. Men, det kan handla om en frustrerande sådan och väldigt kostsam också. Gör man fel så måste man riva och börja om. Det gör vikten av en snickare väldigt tydlig. Inom alla andra områden så behöver man en mentor, en ledsagare och ett bollplank. Låter du en snickare vara med på din resa så kommer du att få en behagligare färd mot slutdestinationen.

Dela upp projektet mellan dig och din snickare

Det kommer att kosta några kronor att anlita en snickare. Men, det handlar inte om några större summor. Dessutom så kan du komma överens om hur mycket du själv kommer att klara av att göra och vad som är viktigt att snickaren gör - med din hjälp.

Kort och gott: den snickare du anlitar för ditt altanbygge i Stockholm kommer att sätta upp en plan och göra ritningar som du kan följa. Ni kommer överens om då dina åtaganden ska vara färdiga och ni ser över då snickaren ska infinna sig.

Genom detta upplägg så får du dels göra saker och ting på egen hand, dels så får du nödvändiga instruktioner och dels så får du - framförallt - ett säkert och stabilt bygge som håller i många, många år framöver.

Så kan en snickare förbättra sina kundrelationer

13 nov 2018

snickareJobbar du med finsnickeri i Sollentuna? Eller med grövre träarbete i Norrtälje? Oavsett inriktning på verksamheten finns det nästan alltid saker man kan göra för att förbättra sina kundrelationer – även om man redan är duktig på området.

Det står klart att en betydande del av samtliga konsumentklagomål riktas just mot hantverkare. Det en snickare bör arbeta extra med är att utföra ett noggrant arbete, samt att skriva tydliga avtal. Det här minimerar tvister och förbättrar kundrelationerna markant. För en snickare är det här ofta av högsta vikt – eftersom man inte sällan lever på sitt goda rykte.

I all enkelhet kan punkterna sammanfattas till tre stycken:

Arbeta med hög kvalitet. Det här skapar förtroende, vilket gör att kunderna blir nöjda och dessutom mer benägna att rekommendera dig till en vän som behöver snickare.

Var tydlig. Kunder som inte anlitat en snickare förut kanske inte känner till att resekostnader tillkommer, till exempel. Var tydlig med vad arbetet kommer att kosta och hur lång tid det kan komma att ta. 

Känn till dina skyldigheter och rättigheter. Som snickare bör man vara väl påläst med vad som gäller i konsumentfrågor. 

Punkterna utvecklas nedan:

Ange samtliga kostnader

Det är inte ovanligt att en privatkund enbart räknar med timpriset. Var tydlig med att resekostnader kan tillkomma och att ett eventuellt entreprenörskapsarvode kan behöva tas ut. Det ligger i allas intresse att det här inte blir överraskningar för kunden när denne tar emot fakturan.

Andra kostnader kan till exempel vara att du behöver hyra in en container eller en kran för att arbetet ska kunna slutföras. Någonting som du behöver hyra eller köpa in, utöver standardutrustning och standardmaterial, bör kunden notifieras om så tidigt som möjligt. 

Ge hederliga offerter

På senare år har en mängd olika offertjänster kommit ut på marknaden. En offertjänst är en slags förmedlingen som matchar en kunds uppdrag med flera olika aktörer i närheten. En kund i till exempel Sollentuna kan få offerter från fem snickare som är verksamma i just Sollentuna. Det här kan öppna för att hantverkare lämnar offerter som ser ut att vara billigare än de faktiskt är.

Det här är det dock ingen som tjänar på i slutändan. Förtroendet för hantverkare minimeras, samtidigt som riskerna för en tvist är högre. Offerterna bör alltid vara hederliga – det är bättre att säga lite för högt, än lite för lågt. 

Hantera tilläggstjänster på rätt sätt

Det är inte ovanligt att kunder ber om diverse tilläggstjänster. Du som är snickare i Sollentuna och får ett jobb på en brygga i Edsviken, kanske även ombeds att göra ett mindre träarbete på en båt, till exempel. Det kan också handla om att du ska skruva upp en hylla efter att ha tapetserat, till exempel. Eventuella tilläggsarbeten som ska göras bör skrivas ned och gås igenom ordentligt innan de påbörjas. Skriv ned tidsåtgång, pris och plan och skicka sedan över till kunden för underskrift. Detta så att kunden inte får några förväntningar om att det här ska ingå i det ordinarie priset.

 

När du behöver en betonggjutning

8 nov 2018

Om du inte vet hur du ska gjuta, och har gjort det mågna gånger förut, bör du alltid anlita hjälp av proffsen för det momentet. Med tanke på att en grund, eller ännu mer – en konstruktion, är så passa viktiga för ett hus – eller en hel byggnad, är det mycket viktigt att grunden och konstruktionen är rätt byggd och har gjutits på rätt sätt. Blir det fel här, blir resten helt fel. Så när det kommer till att gjuta en betonggrund eller en konstruktion, bör du göra det på det på ett professionellt sätt.

Vad som händer när man gjuter med betong

Betong är flytande lera, som formas exakt så som man bestämmer medan leran är flytande. När den sedan stelnar, är det omöjligt att ändra på den. Det är därför som man använder sig av betong när det kommer till att bygga på ett så säkert och bastant sätt som det bara är möjligt. Betongen formar sig efter den form som den ligger i, så länge den ännu är varm. När den kyls ner, stelnar den alltmer tills den är helt kall och stel. Betongen måste hållas i rörelse, fram tills det är dags att den ska stelna och det ska helst ske i den form som betongen senare ska ha. Ofta bygger man med hela betongplattor, som ett korthus, där varje kort är en betongplatta. Sedan fogas de olika betongplattorna till en hel byggnad.

Man lägger armeringsjärn i betongen för större hållbarhet

För att göra betongen ännu starkare, lägger man järnstänger tätt, tätt inuti betongen, som man kallar för armering. Skulle man utesluta armeringen, faller betongplattan ihop om den utsätts för alltför högt tryck, vilket den ju gör när man bygger på nästa plan med betongplattor. För att det nedersta planet ska hålla för det tunga tryck som det utsätts för när man bygger höga byggnader lägger man ett plattbärlag, inuti betongplattan. Plattbärlaget bildar då en platta spm ksa hålla väggen form. Inuti plattbärlaget bygger man in eldragningar, vattenrör och nätverkskablar i husstommen och försöker på så sätt spara yta, så att de boende kan utnyttja resten av ytorna så effetivt som möjligt.

Anlita de mest erfarna betonggjutarna

Varför inte anlita ett företag som är mycket erfaret när det kommer till betonggjutning. Det krävs nämligen att byggjobbarna vet hur de ska hantera betongen och hur den uppför sig i olika miljöer, som kan se om den stelnar för snabbt, om den är för het och hur man får bort bubblor som kan bildas i betongen. Läs mer om dem här.

Kan jag installera bergvärme på egen hand?

28 okt 2018

Det finns projekt som man kan hugga in på som privatperson och genom detta spara pengar - och få en relativt utvecklande, personlig resa. Att byta tak, att lägga golv, bygga en veranda och så vidare - samtliga exempel på där man kan göra saker på egen hand och utan professionell inblandning. Det finns dock även motsatta exempel och ett sådant handlar om energi och uppvärmning.

Frågan kan komma emellanåt och lyder: kan jag installera bergvärme till mitt hus i Stockholm? Vårt svar är alltid detsamma: nej, det kan du inte göra. Att installera bergvärme är ett stort projekt och handlar mer om att “bara” sätta igång värmepumpen. Du måste dels borra - ibland så djupt som 200 meter - och dels så måste detta borrhåll vara exakt dimensionerat mot förutsättningarna ditt hus har. Därefter så måste din bergvärmepump vara rätt placerat och rätt dimensionerad.

För detta krävs det certifierade fackmän - både inom borrning och för själva installationen. Om inte så kommer du att få en extremt hög kostnad - utan någon återbäring överhuvudtaget.

Rätt installation av bergvärme sparar pengar

Att borra efter - och installera - bergvärme är ett större projekt som bör utföras av fackmän. Det vi ska tipsa om är att man med gott samvete kan söka sig till ett och samma företag som, enligt principen om totalentreprenad, åtar sig allt från borrning till installation och återställning av marken.

Det tjänar man på i längden. Mångas frestas av att välja flera mindre företag i exempelvis stockholm - ett för borrning, ett annat för installation och ett tredje för återställningen. Vår erfarenhet är dock att det valet brukar bli dyrare och, framförallt, ge ett sämre effekt där man sällan når den fulla potentialen av bergvärme.

En bergvärmepump - rätt dimensionerad och korrekt installerad - kan sänka de årliga kostnaderna för uppvärmning och energi med upp till 80%. Det är den procenten man måste sikta på - om inte, ja, då riskerar man också att få en investering som inte lönar sig i längden.

Välj rätt företag i Stockholm

Vi nämnde ovan att många väljer flera mindre företag för alla delar av projektet med att borra- och installera bergvärme. Där bör ma välja ett och samma företag; men faktum är att det heller inte är riskfritt. Av naturliga skäl: Stockholm är en stor stad och det finns en tydlig konkurrens. Det gör att kvaliteten och priserna varierar ganska kraftigt mellan de företag som erbjuder totalentreprenad för bergvärme i Stockholm. Några råd längs vägen:

 1. Ta in flera offerter. Det är givet då du genom detta får en bra bild av vilket pris som är att anse som rimligt. Ett råd är att plocka bort toppen och botten. De billigaste företagen håller ofta sämre kvalitet, de absolut dyraste kan mycket väl försöka lura till sig pengar. Välj företag i mittenskiktet rent prismässigt.
 2. Gå vidare. För att säkra kvalitet finns det egentligen inga genvägar. Där måste du göra jobbet; något som sker genom att du ser över vilka referenser som finns, hur stor vana företaget i fråga har och hur nöjda tidigare kunder är. Ring, ring och åter ring - ju fler referenser ett företag har, desto bättre är det. Du kan även kolla med Skatteverket och med Kronofogden om det finns något att anmärka på där.
 3. Garanti och betalning: Se till att det finns skriftlig garanti på arbetet. Det kan göra skillnad om någonting visar sig bli fel. Se även till att betala i efterhand och inte i förskott. Det senare är tyvärr inte ovanligt då det kommer till olika hantverkstjänster. En privatperson betalar i förskott och i och med detta så “försvinner” företaget från jobbet man åtagit sig.

Här hittar du mer information om bergvärme: http://www.bergvarmestockholm.com.

← Äldre inlägg